За словами голови Гечанської сільради, головного організатора фесту Андрія Мештера (Берегівський район), цього року на фестиваль гентешів, який відбудеться 26 січня, вже зареєструвалося 26 команд, серед них шість – з Угорщини, дві – з Сербії (м.Кішпіоц), а решта — з Мукачівського та Берегівського районів. Стільки ж буде і свиней (26) вагою від 120 до 150 кг. Окремі газди привезуть із собою й власну готову продукцію. У програмі фестивалю є, зокрема, майстер-клас з приготування перкельта (смажене м’ясо із часником і картоплею), бограча та гуляшу.
Свиней колотимуть із самісінького ранку. Потім за давнім угорським звичаєм кожному різникові піднесуть чарку слив’янки. Відтак гентеші мають швидко розібрати тушу, обпалити її соломою, як заведено у селі, або гасовою лампою. За деякий час на вогні вже топитимуться шкварки, розбиратимуть і крутитимуть гурку. Приїдуть до Гечі й винороби, бо жирне м’ясо неодмінно потрібно запити смачним винцем! Офіційне відкриття свята заплановане на 13-ту годину.
Оксана НЕВИЦЬКА.
Залишити коментар