Скульптор Іван Бровді презентував в Ужгороді виставку… живопису

18 січня в Закарпатському художньому музеї ім. Й.Бокшая відкрилася персональна виставка живопису народного художника України Івана Бровді, вихідця із виноградівського Онока. До цього він знаний скульптурним доробком: «Мадонна» (1999 р.), «Кирило і Мефодій» (2000 р.), «Коминар», «Рік біди і випробування» (2010 р.) та ін. Серед монументальних робіт останніх років помітними стали також пам’ятні знаки 5 рельєфних композицій: «Старий базар», «Князь Корятович», «Ілона Зріні»… Останні роки майстер плідно працює у сфері живопису.

У залах музею І.Бровді  презентував понад півсотні живописних полотен, де колоритні сценки побутування земляків – селян і лісорубів, ковалів і вівчарів, їхні будні й свята, яскрава обрядовість залишаються в центрі мистецької уваги автора. Зайшовши з похмурого двору, ніби потрапляєш у літо, настільки яскраві фарби використовує художник. Полотна «Коханець карпатської Венери (2008 р.)», «Забава» (2010 р.), «Тиша» (2008 р.), «Натюрморт в старій хаті» (2007 р.), «Спалюють хмиз» (2007 р.), «Самотня» (2010 р.), «Пам’яті Ф.Манайла» (2010 р.) тощо допомагають зрозуміти душу автора.

Це підтвердила і Людмила Білей, мистецтвознавець: «Нема підстав сумніватися, що автор щирий. Життю, за яке треба дякувати і дякувати щодня, вчить нас автор. Як діти розфарбовують розмальовку, так і ми розфарбовуємо власне життя. Ми бачимо, що Іван Васильович своїми роботами показує: жити треба по максимуму».

Інша мистецтвознавець Олена Приходько додає: «Іван Васильович увірвався в цей світ як талановитий скульптор, а зараз ми бачимо його таким же живописцем. Мені хочеться зупинитися саме на автопортретах — це цікавий різновид малярства. Художники по-своєму його тлумачать. Для когось – це ідея підвищити себе, а для Івана Васильовича автопортрет – це привід відтворити себе та показати свій внутрішній світ».

Сам автор каже, що живопис для нього — це відпочинок від скульптури.

Анастасія НОЖКА.
Фото автора.

Будьте першим, хто прокоментує цю новину!

Залишити коментар

Вашу електронну пошту не буде опубліковано.


*