НЕ ТРЕБА НАМ АНІ В ПОЛЬЩУ, АНІ В УГОРЩИНУ

Нині на збиранні суниць жителі гірських сіл щодня заробляють по кілька сотень гривень

Зараз – розпал сезону збирання лісової суниці. І хоча на всіх ринках Мукачева цієї надзвичайно смачної і корисної ягоди дуже багато, ціна на неї тримається високою. Приміром, літрова банка червоних маленьких плодів коштує 50 гривень, півлітрова – вдвічі менше.

«Не дивуйтеся, що дорого просимо, — каже продавчиня, жителька Верхньої Визниці пані Ганна, — щоб назбирати три літри, потрібно майже півдня, та й праця ця, погодьтеся, доволі нелегка. Спробуй-но у таку спеку побути кілька годин на палючому сонці». Однак справа ця дуже вигідна. Зараз у гірських населених пунктах по ягоди не ходить хіба що дуже лінивий, бо, як з’ясувалося, саме тепер зірковий час для заробітків.

 «Уся родина моїх сусідів ще три тижні тому виїхала на збір полуниці в Польщу, — розповідає інша продавчиня з сусідньої із Верхньою Визницею Лісарні, — то вони телефонували, що не добудуть до кінця сезону і вже невдовзі повернуться, бо господар, який їх винайняв, платить дуже мало. Підрахували, що як вирахують із них за харчування, нічліг, то зостанеться того заробітку тільки на зворотну дорогу. Не вдасться навіть «відбити» тих коштів, що були витрачені на закордонні паспорти та візи. А інша моя сусідка зараз збирає ягоди в Угорщині. То й вона скаржилася, мовляв, тих грошей, на які сподівалася, не буде. Ото маєш закордонні заробітки! А ми хоч і дуже раненько встаємо та й паримося на сонці, зате гроші, Богу дякувати, непогані. Дві сотні за день можна вторгувати легко. Якщо постаратися, то й три не межа». Ще одна односельчанка моєї співрозмовниці стверджує, що на час збирання суниць спеціально взяла відпустку на роботі, бо за три-чотири дні на ягодах вона має місячну зарплату. А ось її подруга має заміжню доньку в столиці і вже тричі передавала провідниками поїздів по п’ятилітровому відерцю ягід у Київ. Там вони взагалі по 100 гривень за літр. Скільки їй вдасться заробити – неважко підрахувати.

Поруч із жінками свої банки розклали на прилавку два школярі-семикласники Андрій та Максим. Вони цьогорічного літа вже встигли збути ягід на більш як тисячу гривень. Хлопці кажуть, що суниця вродила щедро. Особливо багато ягід на місцях позаминулорічної вирубки лісів. За словами юнаків, зараз після рясних червневих дощів масово пішли гриби. Дуже багато білих, однак збирати гриби не так вигідно, як суниці, отож вони надають перевагу саме ягодам.

Поки розмовляю з школярами, підходить жінка років 50. Вона каже, що у лікарні після складної операції знаходиться її чоловік. Лікуючий лікар порадив їй купити на базарі суниць для немічного. Ягоди, мовляв, клондайк вітамінів, а крім того, вони дуже помічні при лікуванні ран. А ще медик говорив, що суниці особливо добре їсти тим, у кого сечокам’яна хвороба. Сік свіжих ягід є одним з ефективних способів виведення каменів з нирок, жовчного міхура, він перешкоджає утворенню нових. Суниці неабияк поліпшують обмін речовин і діють заспокійливо при запаленні шлунка й кишківника. А ще містять багато заліза, чимало інших мікроелементів, тому їх добре вживати для лікування авітамінозу та анемії. Ці диво-ягоди сприяють розширенню периферійних судин і нормалізують артеріальний тиск при гіпертонічній хворобі.

Народна медицина радить їсти суниці при застуді, болю голови, геморої. Дуже корисні вони при діабеті, зобі та набряках. Однак є й одне застереження. Суниці дуже алергенні, тому ягоди не рекомендують давати дітям до трьох років.

Як бачимо, маленькі червоні ягідки дуже корисні людям будь-якого віку. Мабуть, тому вони такі популярні, недешеві й тримаються у ціні, хоча цьогоріч дуже добре вродили.

«Не треба нам тих закордонних заробітків, головне, було б здоров’я та ще не лінуватися, — резюмували мої співрозмовниці, — гроші сьогодні заробити можна і вдома».

Віталій ПУМПИНЕЦЬ.
м. Мукачево.

Будьте першим, хто прокоментує цю новину!

Залишити коментар

Вашу електронну пошту не буде опубліковано.


*