АЛІНА СИМКОВИЧ ПРИВЕЗЛА З ОПІШНІ

нагороду фестивалю гончарів

Аліна Симкович — випускниця Ужгородського коледжу культури і мистецтв та студентка Львівської національної академії мистецтв нещодавно, як і в 2010 році здобула перемогу на VІ міжнародному молодіжному гончарному фестивалі, який проходив на Полтавщині, а саме у місті Опішня — всесвітньо відомій столиці українського гончарства. Тут зібралися понад сто учасників з 6 країн: України, Росії, Молдови, Румунії, Білорусі та Болгарії. Аліна була єдиним передставником Закарпаття і показала свій талант сповна. Одразу після повернення «Новини Закарпаття» поцікавились у неї про враження від конкурсу та її творчі плани.

Аліно, а чому ти обрала саме кераміку?

 — Змалку дуже любила малювати, відвідувала шкільний гурток. Моє захоплення з часом переросло в щось більше. Довго не вагалася з вибором — відразу вибрала кераміку, хоча про неї знала мало. Зараз дуже рада, що доля склалася саме так, і я не помилилась у виборі професії. 

Чим ще захоплюєшся окрім гончарства?

 — Взагалі, гончарством, як таким, не займаюся, а більше люблю ручну ліпку, тобто створювати якісь форми не на гончарному крузі, а ліпити руками.

Як ти вважаєш, у сучасному світі кераміка досягла якогось розвитку, чи це переспів минулих здобутків?

— Можу сказати, що на цей час кераміка теж досягла якогось розвитку. Вона дуже актуальна, наприклад, в оформленні інтер’єрів.

Ти нещодавно повернулася з перемогою з Міжнародного фестивалю гончарства, а який дух панував під час конкурсів?

— На фестиваль я їздила вже втретє. Спочатку була як гостя, а потім, наступні роки, вже в якості учасника. Так вийшло — вдруге я займаю перше місце. В 2010 році була представлена в категорії «кераміка», тобто змагалася з керамістами не тільки з усієї України, а навіть з-за кордону. А цього року вирішила спробувати себе в іншому напрямі — образотворчому мистецтві.

Познайомилася зі своїми конкурентами в перший же день, і до кінця фестивалю майже не розлучались, як одна велика сім’я. Багато талановитої молоді цього року приїхало з різних куточків світу. Учасники були розділені на три вікові групи та за напрямами кераміка, образотворче мистецтво та інші види декоративного ужиткового мистецтва.

Аліно, кого із конкурентів ти можеш виділити серед учасників на цьогорічному конкурсі?

— В усіх учасників були оригінальні та подекуди навіть неочікувані роботи. Навіть журі було складно визначитися з переможцями, тому присуджувало по декілька перших та других місць. Це свідчить про дійсно високий рівень робіт. Когось одного не беруся виділяти, але безперечно найбільш вправними були учні Опішнянського колегіуму мистецтв, які з дитинства займаються гончарством.

У 2010 році ти також брала участь у цьому фестивалі, це тодішня перемога наштовхнула тебе поїхати і цього року, чи були якісь інші мотивації?

— Саме враження та емоції отримані від попереднього фестивалю наштовхнули мене поїхати ще раз. Ну і, звісно, присутність майстер-класів відомих українських та закордонних художників. А для творчих особистостей, просто необхідно спілкуватися з людьми зі схожими інтересами, перебувати в цій атмосфері, набиратися нових ідей та натхнення…

Для мене участь у таких конкурсах – це перш за все показати себе та почерпнути багато корисних знань у галузі мистецтва. Та й думка оточуючих має неабияке значення. Критика для мене є стимулом досягнення кращих результатів.

Чи плануєш надалі брати участь у подібних фестивалях, і як на них потрапити?

— Звичайно, наміри є. Для участі в конкурсі потрібно пройти попередній відбірковий тур, тобто відіслати свою роботу та заявку про участь, а тоді журі визначає переможців. Опісля вже проводиться наступний тур.

Розмовляла
Анастасія НОЖКА.

Фото з власного архіву Аліни.

Будьте першим, хто прокоментує цю новину!

Залишити коментар

Вашу електронну пошту не буде опубліковано.


*