ДЕРЕВ’ЯНИЙ ХРАМ УЖКА

претендує на занесення у список ЮНЕСКО

Питання про внесення українських та польських дерев’яних церков до списку ЮНЕСКО розглянуть на літній сесії цієї міжнародної структури у 2013 році. Однак перед тим кожен об’єкт відвідають інспектори організації. Попередньо планувалося, що вони приїдуть у травні – на початку червня, однак через Євро-2012 це, скоріш за все, станеться у вересні. До інспектування готується і храм святого архангела Михаїла в Ужку Великоберезнянського району.

Поки чекають інспекторів, сюди вже навідалася робоча комісія з підготовки об’єктів за участі директора історико-архівного заповідника м. Жовква (Львівська область) Володимира Герича, завідуючого кафедрою реставрації архітектурних комплексів Національного університету «Львівська політехніка» Миколи Бевза, заступника директора Національного дослідного інституту охорони пам’яток Мінкультури України Миколи Гайди, заступника начальника управління охорони культурної спадщини Львівської ОДА Андрія Левина, завідуючого відділом історично-дослідного інституту України Василя Слободяна та начальника управління культури Закарпатскої ОДА Юрія Глеби, представників Мінкультури Республіки Польща, місцевої влади, представників церковної двадцятки, які обстежили стан Ужоцького храму і вже склали список робіт, які необхідно встигнути зробити до інспектування ЮНЕСКО. Про це розповіли у Великоберезнянській РДА.

Найперше споруду слід звільнити від пластику. Ним прихожани зсередини оббили стіни та ще й прикрасили їх яскравими штучними квітами. Вважають, що зробили гарний інтер’єр, і що їм тепер у церкві затишніше та комфортніше. Фахівці іншої думки.

Щодо зовнішнього стану пам’ятки сакрального мистецтва, то перевірять систему грозозахисту, згодом оброблять дерев’яні конструкції зрубу і ґонтового покриття даху антисептиками і антипіренами. Оскільки експерти ЮНЕСКО велику увагу приділяють навколишній інфраструктурі, то біля церкви збираються облаштувати традиційну дерев’яну огорожу, хвіртки, упорядкувати озеленення та відновити мощення кам’яними плитами, вигляд яких зберігся ще на старих листівках із зображенням храму. Не залишать поза увагою і класичну верховинську дзвіницю 1927 року, яка теж нині не в найкращому стані — стіни та дах обшиті бляхою, яку збираються демонтувати. Доведеться також облаштувати під’їзні шляхи, встановити інформаційні знаки, впорядкувати територію біля об’єкта. Лише після цього є реальний шанс для унікальної церкви потрапити до списку ЮНЕСКО і зберегти цю давню архітектурну пам’ятку району.

Оксана НЕВИЦЬКА.

Будьте першим, хто прокоментує цю новину!

Залишити коментар

Вашу електронну пошту не буде опубліковано.


*