«БОРЖАВА» — НЕ ПРОСТО САНАТОРІЙ,

а SPA-курорт

Серед Карпатських гір, де простягаються віковічні  ліси, де повітря наповнене цілющими пахощами польових квітів, де небо чисте і прозоре – саме тут, на околиці села Довге Іршавського району, розташований санаторій «Боржава». Не тільки природа, а й сучасні умови налаштовують на оздоровлення та відпочинок людини. Щоб детальніше дізнатися про оздоровлення у санаторії «Боржава», ми зустрілися із заступником директора з маркетингу Веронікою Говоровою.

 

Вероніко Дмитрівно, «Боржаві» нещодавно виповнилося три роки. Розкажіть, з чого все починалося.

— Санаторій створено на базі колишнього дитячого табору «Факел». Спальні номери і лікувальні кабінети, де проходять процедури, їдальня та зали для найрізноманітнішого відпочинку – все знаходиться в одному корпусі. У приміщенні також є бювет з мінеральними водами. Ми створюємо якомога комфортніші умови, щоб, наприклад, одразу після водних процедур не потрібно було виходити на вулицю, а це особливо зручно в зимовий період. Для тих, хто з якихось причин хоче жити окремо, ми пропонуємо однокімнатні та двокімнатні котеджі, які знаходяться поряд із територією нашої бази. Тут людина може усамітнитися і сповна насолодитися природою, адже одразу за будиночками — хвойний ліс. Мушу сказати, що котеджі користуються попитом, особливо в літній період.

«Боржава» відома, перш за все, як бальнеологічний курорт. Які методи лікування пропонуєте?

— Оздоровлення пов’язане здебільшого з водними процедурами, оскільки у нас є 5 джерел з різними типами вод (у тому числі мінеральних), що дозволяє лікувати найрізноманітніші захворювання. Воду відпочиваючі не лише п’ють, а й використовують для лікувальних ванн, душу, інгаляцій. До прикладу, «Олегівська» містить багато кремнію, що відомий своїми омолоджуючими властивостями, тому використовується зокрема і для SPA–процедур. Неабиякою популярністю користується термальна вода «Теплиця», яку добуваємо з майже кілометрової глибини, і при цьому має температуру 39 градусів. Вона особливо корисна при захворюванні опорно-рухового апарату, серцево-судинної та периферичної нервової систем, а також при захворюваннях верхніх дихальних шляхів. «Кушницькі» води, яких у «Боржаві» два види, найбільш помічні у лікуванні шлунково-кишкових захворювань. Серед водних процедур пропонуємо не лише ванни з мінеральною водою, а й ароматичні: лавандові, хвойні, мелісові, а також молочні, винні, ванільні та ванни з використанням водоростей. Тому ми не просто санаторій, а SPA- курорт, оскільки більшість процедур мають косметологічні властивості.

У санаторії також практикується грязелікування, що позитивно впливає на опорно-руховий апарат та знімає біль у суглобах. Пропонуємо іпотерапію – метод лікування, заснований на взаємодії людини і спеціально навчених коней — «Боржава» має власну стайню, в якій утримується 16 скакунів тракененської породи. Такий метод оздоровлення особливо ефективний для людей з порушенням опорно-рухового апарату і низкою ментальних порушень. Як зазначають спеціалісти, лікування відбувається завдяки тому, що під час їзди несвідомо активізуються м’язи, які людина не може відчути у звичайному стані, а також відбувається масаж. Найближчим часом ми плануємо будівництво критого майданчика для занять іпотерапією взимку.

Однак у нашому санаторії немає сталого комплексу процедур, тобто відбувається індивідуальний підбір, враховуючи рекомендації лікаря та побажання відпочиваючих. Загалом у вартість путівки входить, приміром, шість процедур на день. Термін відпочинку в санаторії також не обмежений, тому кожен може обрати ту кількість днів, яка пасує саме йому.

Вероніко Дмитрівно, що пропонуєте відпочиваючим на дозвіллі?

— Це найрізноманітніші заходи та екскурсії. Наприклад, уранці корисна нордична ходьба – метод оздоровлення, який підходить всім, незалежно від окремих захворювань та віку. Поясню: це ходьба зі спеціальними палицями в руках, що імітує лижну, проте тут задіяна значно більша кількість м’язів, що дозволяє привести у тонус весь організм, прокинутись від сну і налаштуватися на позитивний день. У другій половині дня — виїзні та піші екскурсії. Щодо перших, то це, зокрема поїздки на озеро Синевир, у географічний центр Європи, що в селі Ділове Рахівського району, а також у старовинні замки нашого краю.

У зимовий період пропонуємо нашим відпочивальникам поїздки на гірськолижний курорт Буковель, іноді виїжджаємо на екскурсії за кордон. Ще ж організовуємо піші екскурсії на полонини, на гірські водоспади та річки, що поблизу «Боржави». Особливою популярністю серед відвідувачів користується риболовля, яку ми забезпечуємо завдяки форелевому господарству, що знаходиться неподалік від санаторію. Там ми влаштовуємо пікніки, адже є спеціально облаштовані місця для приготування страв на мангалі (звісно, не обходиться без пісень під гітару та баян).

А після вечері проводимо дискотеки, фольклорні вечори, інсценуємо вечорниці – намагаємось показати національний колорит. У корпусі є чудовий розважальний комплекс.

Наскільки оздоровниця укомплектована кадрами, щоб забезпечити її ефективне функціонування?

— Взагалі у нас працює 150 людей, але кількість персоналу коливається залежно від сезону. Одночасно можемо прийняти 210 людей. Це дозволяє створити у «Боржаві» затишну домашню атмосферу.

Чи маєте відпочивальників із закордоння?

— Хоча нашому санаторію лише три роки, він відомий далеко за межами України. У «Боржаву» приїжджали відпочивати з Естонії, Канади, Угорщини, Словаччини, Росії…

Вероніко Дмитрівно, поділіться планами на перспективу.

— Зараз маємо намір організувати зелений туризм, у якому будуть задіяні учні та студенти. Тобто, вони проживатимуть у наметах на території санаторію, за потреби проходитимуть процедури. Окрім цього, зараз у «Боржаві» будується ресторан. Також у найближчих планах – спорудження колиби. Цей проект ми умовно називаємо «Село XV століття». Хочемо організувати можливість поринути в атмосферу старовинного села, щоб турист зміг подоїти козу, запрягти коней, зачерпнути води з колодязя, спробувати оволодіти різними ремеслами господарювання.

Думаю, що нам все вдасться і задумані проекти будуть реалізовані, адже кожен співробітник знає свою справу та ставиться до неї з відповідальністю. Тому колектив санаторію, на чолі з директором Олегом Гуріним завжди радий вітати гостей. Чимало ідей для цього подає генеральний директор Дмитро Горват, котрий створив «Боржаву», і тим самим сприяє розвивати традицію кліматолікування у Карпатських горах.

Розмовляла
Катерина БОЯН.

P.S. Детальніше про санаторій «Боржава» можна дізнатися на сайті: www.borzhawa.com.

 

Будьте першим, хто прокоментує цю новину!

Залишити коментар

Вашу електронну пошту не буде опубліковано.


*