Про чистоту в Мукачеві й районі

подбав австрійський інвестор

Ще кілька років тому питання утилізації твердих побутових відходів у місті над Латорицею, як у принципі і в інших містах нашого краю, стояло надзвичайно гостро. Місцеві жителі добре пам’ятають допотопні наспіх зварені із грубої жерсті баки, переповнені сміттям, біля яких юрмилися зграї бездомних собак та котів, а ще вдень і вночі сновигали щурі. Сморід від цього всього відчувався за сотню метрів. І бозна-скільки ще б тривала така непевна ситуація, якби мукачівський мер Золтан Лендєл не відвідав у 2009 році місто Лінц у Австрії та не ознайомився з діяльністю концерну «АВЕ», яке є 100-відсотковим дочірнім підприємством енергетичного концерну Еnergie AG, котрий, до речі, цьогоріч відзначає свою 120-ту річницю.

На той час послугами цієї австрійської фірми уже користувалися виноградівці — в 2006 році фірма «АВЕ» розпочала свою діяльність у Виноградові. Це був так званий пілотний проект. Інвестор вельми добре себе зарекомендував, отож мер Мукачева вирішив налагодити з ним тісну співпрацю. Тож 1 січня 2010 року запрацювало підприємство «АВЕ-Мукачево». Найперше у місті було замінено всі саморобні сміттєві баки на надзвичайно зручні. Якщо старі не мали кришок і ніколи не закривалися, то нові — навпаки. А це означало, що сморід із них не розходився. І якщо раніше на вулицях у приватному секторі встановлювалися також величезні сміттєві баки, то тепер кожне дворогосподарство отримувало безкоштовно у своє користування надзвичайно зручний, легкий, на коліщатках 120-літровий пластиковий бак також із кришкою. Городяни дуже швидко оцінили ці разючі зміни на краще. Рідко хто відмовлявся укладати угоди з підприємством, з часом стали і краще сплачувати за надані послуги. Справа просунулася вперед, і через рік й чотири місяці до неї стали долучатися й населені пункти Мукачівщини. Нині уже 53 довколишніх села користуються послугами фірми «АВЕ».

«На ті старі машини, що вивозили сміття, страшно було дивитися – згадує жителька міста Наталія Матюшок, — робітники завше ходили брудні, працювали з вилами та лопатами. Тепер же усі працівники акуратно вдягнені у чисту уніформу, працюють у рукавичках. Уся робота з утилізації сміття повністю механізована».

З початку 2011 року в центрі міста встановлено спеціальні контейнери для утилізації різнотипних відходів. Окремо — паперових та картонних, окремо – скляних або ж пластикових. Жителі Мукачева призвичаюються сортувати сміття, як це є в країнах Європи та Америці.

Неабиякою проблемою є також і будівельні відходи. Тим, кому доводилося робити ремонт чи зводити нову оселю, це дуже добре відомо. Так от, для утилізації такого сміття щойно прибула в місто над Латорицею спеціальна техніка. Тепер уже й ця проблема врешті вирішиться.

«Ми працюємо з кожним клієнтом індивідуально, — зауважила директор фірми «АВЕ-Мукачево» Марія Оленич. – Наше кредо – дослухатися до кожного, належно відреагувати на скарги та пропозиції. Своїх працівників вчимо бути ввічливими до клієнтів, послуги надавати на належному рівні. І поки що, хвалити Бога, нарікань на нашу роботу майже немає. Зате – багато подяк».

У підприємства нема проблем із кадрами. Сама ж Марія Оленич свого часу закінчила факультет романо-германської філології УжНУ (відділення німецької мови і літератури). П’ять років працювала на обласному телебаченні, готувала передачі німецькою мовою. Згодом виграла грант і потрапила на навчання в Німеччину, де вивчала міжнародну економіку. «Перебування у цій країні дозволяє мені сьогодні вводити багато новацій у Мукачеві, використовуючи німецький досвід, — веде далі Марія Дмитрівна, — приміром, я вже ліквідувала чимало старих контейнерних майданчиків, які люди через сморід обходили десятою дорогою. Там, де накопичується дуже багато сміття, ми встановили великі контейнери, щоби побутові відходи не викидали просто на землю».

Та не тільки наше довкілля робить чистим ця фірма, вона ще веде меценатську діяльність. «АВЕ-Мукачево» проводить чимало благодійних акцій для дітей-інвалідів, спонсорує спортивні заходи, інвестує кошти в міські парки. Тут наразі розробляються макети майбутніх брошурок про необхідність дотримання чистоти довкілля та правила поводження з побутовими відходами, яка буде розповсюджуватися серед населення міста й району.

Віталій ПУМПИНЕЦЬ.
м. Мукачево.

Будьте першим, хто прокоментує цю новину!

Залишити коментар

Вашу електронну пошту не буде опубліковано.


*