Ліки безкоштовно невдовзі зможуть отримувати гіпертоніки

Головний терапевт МОЗ України Василь Нетяженко, який нещодавно побував на Закарпатті, розповів, що з кожним роком кількість хворих, які страждають на підвищений тиск, як в Україні, так і в усьому світі, невпинно зростає. Сьогодні в нашій країні щонайменше 12 мільйонів гіпертоніків. Від цього захворювання помирає щороку до півмільйона наших співгромадян. Це пов’язано насамперед із низькою фізичною активністю, надлишковою вагою, неправильним харчуванням, палінням, стресами та вживанням алкоголю. За рівнем смертності від серцево-судинних захворювань наша держава випереджає сусідні країни.

Запровадження державного регулювання цін на лікарські засоби для лікування осіб з гіпертонічною хворобою відбувається в рамках пілотного проекту, який має бути впроваджено з 1 червня по 31 грудня поточного року.

Обіг лікарських засобів здійснюється після реєстрації ціни на них, яка не може перевищувати граничний рівень цін, встановлених МОЗ на основі порівняльних (референтних) цін на такі засоби, встановлених у Болгарії, Молдові, Польщі, Словаччині та Чехії. Якщо відповідний лікарський засіб не представлений на ринку в таких державах, порівняльна (референтна) ціна формується з урахуванням цін, що застосовуються в Латвії, Угорщині та Сербії, та цін, які склалися в Україні.

Вже з 1 вересня держава почне відшкодовувати кошти, витрачені пацієнтом на ліки, а в подальшому для отримання ліків знадобиться лише рецепт.

Виділено сім формул, за якими синтезовано всі основні препарати для гіпертоніків. Всі вони (понад 200 найменувань) увійшли в перелік ліків, на які сьогодні встановлюються референтні ціни. Згодом механізм працюватиме так: лікар виписує гіпертонікові ліки з цієї групи, той іде в аптеку з рецептом і отримує виписані ліки безкоштовно. А держава потім компенсує аптекам референтну вартість цих ліків.

Віталій ПУМПИНЕЦЬ.

Будьте першим, хто прокоментує цю новину!

Залишити коментар

Вашу електронну пошту не буде опубліковано.


*