ЩОБ ВІДПРАВИТИ ПЕРШАЧКА ДО ШКОЛИ,

потрібно витратити не менше двох тисяч гривень

У самому центрі Мукачева на площі Миру минулої середи відкрився шкільний базар. У два ряди тут розмістили свої ятки понад 100 приватних підприємців. Одних наплічників та ранців стільки, що хоч греблю гати. Найрізноманітніших фасонів, кольорів і розмірів, з малюнками і без. Цінова гама коливається від 75 до 350 гривень. Майже у кожній ятці повно зошитів. Цього краму також стільки, що очі розбігаються. 12-аркушеві коштують 1,25 грн., 18-аркушеві — на 25 копійок дорожче, 48-сторінкові — 3 гривні. Порівняно недорого коштують обкладинки для зошитів – від 20 до 40 коп. за одну штуку. А ось за комплект обкладинок для підручників правлять від 6 до 9 гривень. Найрізноманітніша ціна на ручки кулькові – від 1 до 20 гривень. Приблизно така ж вартість і комплекта фломастерів. За звичайну маленьку рахівничку для першокласників просять десятку. Альбом для малювання і папка для креслення коштують від 5 грн. Кольоровий папір —від 4 до 7 гривень, а фарби — від 7 до 11. Кольорові олівці — від 10 грн., пенали — від 8 до 16 грн., 10—14 грн.

Недешева й шкільна форма. Для дівчаток вона коштує від 80 до 300, а для хлопчиків — від 180 до 300 гривень. За блузку для дівчат просять від 80 до 130, а за хлопчачі сорочки — від 90 до 120 гривень.

Немає на ярмарку взуття ні звичайного, ні спортивного. Відсутні також спортивні костюми. Мені вдалося поспілкуватися з мамами першачків, то вони в один голос нарікали на страшенну дорожнечу цих товарів. «Як таке може бути, — зауважила жителька Березинки Андріяна, — щоб черевички для малого хлопчика коштували стільки ж, як взуття для дорослого чоловіка. Що стосується кросівок, то на ГІДі за них я також платила однаково як для семирічного сина, так і для чоловіка». І це дійсно так. Більш-менш пристойне шкіряне взуття обходиться мінімум у 400 а максимум у 800 гривень. Щоправда, повно нині й дешевших черевиків як для дітей, так і для дорослих, однак на один сезон такого взуття не вистачить, це вже точно. «Минулого року я придбала синові туфлі китайського виробництва, — розповідає жителька Доробратова Іршавського району Марина. — На перший погляд ніби й непогані, прийнятна й ціна – 150 гривень. Однак він їх взув всього два дні поспіль, а на третій – відлетіла підошва. У майстерні відремонтувати взуття не взялися, а порадили його викинути на смітник. Після цього випадку такі туфлі я вже більше не купувала».

Бабця Гафія із Клячанова мала намір придбати для двох хлопчиків-близнюків, своїх онуків, якісь гарні светри. Обійшла весь шкільний базар, та так нічого й не купила. Цих товарів також тут не продавали.

«Минулого року шкільний ярмарок був значно більший, — каже мукачівський пенсіонер пан Федір, — ятки були розкладені не у двох рядах, як зараз, а у чотирьох, та й вибір товарів також був значно більший. Принаймні спортивні костюми та взуття для онуків ми з дружиною купували тут, нині цього краму на базарі чомусь не видно».

Мами, які цьогоріч збирають своїх чад у перший клас, підрахували: щоб відправити дитину до школи, потрібно витратити не менш як дві тисячі гривень.

Віталій ПУМПИНЕЦЬ.
м. Мукачево.

 

Будьте першим, хто прокоментує цю новину!

Залишити коментар

Вашу електронну пошту не буде опубліковано.


*