НА РАХІВЩИНІ ВІДГУЛЯЛА, ВІДШУМІЛА

«ГУЦУЛЬСЬКА БРИНДЗЯ»

Цими вихідними пройшов традиційний обласний фестиваль «Гуцульська бриндзя». Як і щороку, він розпочався зі святкової ходи колони, сформованої з представників кожного села Рахівщини. З центра Рахова вона разом з офіційною делегацією керівництва області, головою облдержадміністрації Олександром Ледидою, його заступником Антоном Громовим, виконуючим обов’язки голови облради Володимиром Закуреним вирушила до місця проведення фестивалю — амфітеатру «Буркут».

Тут вже розгорнули намети з експозиціями творів народних умільців, проводили конкурси на кращих трембітарів, сопілкарів, змагалися у приготуванні гуцульських страв. Та найголовніше, за чим приїхали численні гості фестивалю — бринза. На святі овечий сир продавали у кількох десятках наметів. Пан Василь, котрий у своєму господарстві має близько тисячі овець та вже п’ятнадцять років робить сир, на відсутність покупців не скаржиться і ділиться своїм секретом приготування смачного сиру:

— Треба багато працювати, не лінуватися, тоді й бринза вийде доброю.

— Робити сири з овечого молока — наша сімейна справа, це наш заробіток, з продажу бринзи і живемо. Тримаємо 350 овець, сама займаюся виготовленням сиру вже 12 років, — розповідає пані Наталія з Верховинського району, що в Івано­Франківській області.

Важка робота не залишається не поміченою: гості, що з’їхалися на фестиваль з усієї України, сирну продукцію купують у великій кількості. Окрім бринзи, відвідувачам подобаються й інші атрибути свята — вишиванки, котрі цього дня були чи не на кожному відві­дувачі «Гуцульської бриндзі».

Вперше на фестиваль, інформує прес­центр ОДА, приїхав консул Генерального Консульства Угорщини в Ужгороді Ендре Саліпскі:

— Все тут тішить: і природа, і настрій людей, і сам фестиваль. За два роки своєї дипломатичної роботи в Закарпатській області я вперше тут. Вважаю, що цей захід може слугувати прикладом навіть для інших областей, адже на святі чітка організація, достойні учасники, які пропонують якісну продукцію. Ще один важливий елемент: традиції вівчарства, котрі збережені й передаються молодшим поколінням.

Нині в області розвитку вівчарства сприяє регіональна програма підтримки тваринництва:

— Для вівчарської справи програмою передбачено більше 1,5 мільйона гривень. Крім того, сьогодні вигідно займатися цим: попит, а відповідно й ціни на овечі сири, овече м’ясо зростають. Загалом сьогодні динаміка розвитку вівчарства на Закарпатті є досить­таки потужною, — розповів голова ОДА Олександр Ледида.

Будьте першим, хто прокоментує цю новину!

Залишити коментар

Вашу електронну пошту не буде опубліковано.


*