ЗАКАРПАТТЯ І ВИСОЧИНА

цього року реалізують 10 спільних проектів

Двадцять п’ять спільних інвестиційних проектів у галузі туризму, екології та соціальній сфері загальною вартістю понад 16 мільйонів гривень реалізовано за 5 років співпраці Закарпаття та чеського краю Височина. Нинішнього року до них додасться ще 10.

З’ясувати, як реалізуються вони цього року, до нас цієї середи прибула делегація краю Височина на чолі з гетьманом Їржі Бєгоунеком. І свій візит вона розпочала з найвіддаленішого села Закарпаття — Лазещини, звідки й розпочалася наша співпраця п’ять років тому.

Саме тоді, влітку 2007 року, представники краю Височина побували на Рахівщині. Зокрема, у селі Лазещина. Відвідали місцеву школу. Цей чудовий куточок Карпат їм дуже сподобався. І вони вирішили сприяти його розвитку. Таке бажання було скріплено на офіційному рівні. 28 лютого 2008 року в м. Їглаві Чеської Республіки  головою обласної ради Михайлом Кічковським та гетьманом краю Височина Мілошем Вистрчілом було підписано договір про співробітництво між Закарпатською областю України та краєм Височина Чеської Республіки, дію якого нинішнього року продовжено на невизначений термін.

Співробітництво між двома регіонами набуло практичного вираження. Для фінансового забезпечення співпраці сторони створили  благодійний фонд «Височина і Закарпаття» — «VIZA» під головуванням директора Краєвої адміністрації Височини Зденека Кадлеца, через який здійснюється фінансування спільних проектів. Уже 2008 року в Лазещинській та Стримбівській школах було реалізовано проекти по заміні вікон на теплозберігаючі. Причому 80% витрат взяла на себе чеська сторона.

Через рік у цих же школах проведено заміну систем опалення, перевід на електричну систему теплозабезпечення, встановлено нові  електротрансформатори. У 2010 році замінено систему водопостачання та водовідведення, санвузли.

Нинішнього року за сприяння чеських партнерів у Лазещинській ЗОШ, де у 35 класах навчається 623 учні, капітально відремонтовано дах. Для цього 380 тис. грн. надала чеська сторона, 300 тис. грн. виділено з обласного бюджету.

І в четвер члени делегації краю Височина, до якої входили заступник гетьмана Владімір Новотни, директор крайової адміністрації Зденек Кадлец та депутати крайової ради, мали змогу побачити школу в новій «шапці».

Як давніх і дорогих гостей хлібом­сіллю, піснями, мелодіями шкільного оркестру гуцульських народних інструментів «Трембіта» зустрічали їх вчителі та учні навчального закладу. Навіть у цей день чеські друзі не прийшли з пустими руками – вони вручили всім 62 першокласникам подарунки, а школі — нове спортивне обладнання.

Як і торік у співпраці з Височиною основний акцент у 2012­му зроблено на поліпшенні умов у освітніх і дошкільних навчальних закладах, медичних установах та соціальних центрах. Серед численних пропозицій з усіх районів області на нинішній рік відібрано 10 проектів. Це, зокрема, заміна даху Лазещинської ЗОШ Рахівського району, добудова дошкільного навчального закладу в селі Велика Копаня Виноградівського району на 75 місць, проведення капітального ремонту дошкільного навчального закладу в селі Скотарське Воловецького району, заміна вікон у Свалявській ЗОШ №1 імені Т.Г.Масарика та Родниківському навчально­виховному комплексі Свалявського району, реконструкція амбулаторій загальної практики сімейної медицини у селах Липовець Хустського та  Бене на Берегівщині.

У п’ятницю гості разом із керівництвом Закарпатської області й обласного центру, представниками чеських національних товариств Закарпаття ознайомилися з ходом реконструкції скверу Т.Г.Масарика в Ужгороді. За кошти фонду «Віза» та обласного бюджету тут викладено нову бруківку, а незабаром буде встановлено нове освітлення, замінено лавиці, закладено нові клумби.

Голова обласної ради Іван Балога зазначив, що цей сквер є символічним місцем для Закарпаття, яке входило до складу Чехословаччини, оскільки пов’язаний із першим її президентом. Для жодного закарпатця не є секретом, якого розвитку зазнало Закарпаття у цей період часу, тому увіковічення пам’яті Томаша Масарика є даниною історії нашого краю. Роль тогочасного президента Чехословаччини, його авторитет і довіру народу до нього важко переоцінити. І з проведенням реконструкції, облагородженням цього куточка Ужгорода він стане ще привабливішим як для жителів міста, його молодого покоління, так і численних гостей Закарпаття.

А на факультеті міжнародних відносин Ужгородського національного університету делегація взяла участь у відкритті кабінету з вивчення чеської мови. Ця подія передбачена угодою про співробітництво між Високою школою політехнічною м. Їглави та Ужгородським національним університетом. До речі, цього ж дня директор крайової адміністрації Зденек Кадлец прочитав лекцію для студентів.

Відтак уже в Мукачеві на делегацію чекала ще одна подія – відкриття виставки «Прага в об’єктиві таємної поліції», яку презентувало в історичному музеї «Замок Паланок» Генеральне консульство Чеської Республіки у Львові.

Потім була ще Свалява, де у справжнє свято дружби перетворилося відвідання делегацією ЗОШ І–ІІІ ступенів імені Т.Г.Масарика.

У цій школі чеські друзі бувають не вперше. Побудована за часів і на кошти першого президента Чехословаччини, нині вона потребує значного оновлення. І край Височина взявся в цьому допомогти. Так народився спільний інвестиційний проект «Заміна вікон з метою впровадження енергозберігаючих технологій».

На завершення візиту делегація краю Височина обговорила з керівництвом Закарпатської області перспективи співпраці на наступний рік. Тим більше, що ця співпраця одержала значну політичну підпору з боку Сенату Чеської Республіки, де створено асоціацію друзів Закарпаття. Ще до кінця вересня на Закарпаття прибуде група сенаторів Чехії для ознайомлення з практикою задоволення національно­культурних потреб національних меншин. У себе чеські партнери наступного року планують прийняти підприємців, професійний мистецький колектив, сприяти налагодженню дружніх відносин між школами і дітьми Закарпаття та Чеської Республіки.

Будьте першим, хто прокоментує цю новину!

Залишити коментар

Вашу електронну пошту не буде опубліковано.


*