У Берегові побито температурний вересневий рекорд. У тіні тут було зафіксовано 34,5 градуса тепла

За багаторічними спостереженнями, вересень на Закарпатті в основному виправдовує назву оксамитовий сезон. Хоча в цьому місяці всяке буває. Як розповіла заступник начальника Закарпатського центру із гідрометеорології Василина Блох, холодний і дощовий вересень фіксувався за останні 20 років метеорологами лише в 1996 та в 2002 роках. Тоді середньомісячна температура повітря була нижчою за норму на 1–3°, випало від 1,5 до 2,5 місячної норми опадів.

А от в дні «бабиного літа» температура повітря в області може сягати до 30° тепла і вище. Василина Іванівна нагадує, що максимальні температури повітря були зафіксовані у вересні не так давно (у 2008 році) — 34°, що є аномалією. Однак уже за кілька днів цьогорічного вересня зафіксовано новий температурний рекорд і побито попередній. У Берегові 1 вересня стовпчик термометра піднявся до 34,5° тепла (в тіні). Такої спеки не фіксувалося за всі 67 років спостережень.

Зазначає фахівець і той факт, що у вересні фіксують зазвичай дві хвилі похолодань, при яких можливі заморозки: в ІІ та ІІІ декадах. При цьому в ІІІ декаді можливе випадання (на високогір’ї області) першого снігу.

За даними довгострокового прогнозу Гідрометцентру України, середньомісячна температура у вересні очікується в межах норми — 15, в горах 11° тепла. Місячна кількість опадів передбачається також в межах норми 60—95 мм. Упродовж місяця температурний режим буде нестабільний: теплі погожі дні змінюватимуться прохолодними.

Оксана ШТЕФАНЬО.

Будьте першим, хто прокоментує цю новину!

Залишити коментар

Вашу електронну пошту не буде опубліковано.


*