ЗЕРНЯТКА МУДРОСТІ

від авторки книг для маленьких горян Юлії Драгун

Поетеса Юлія Драгун народилася у Новоселиці на Тячівщині. І все життя не зраджує свого села. Тут вийшла заміж, тут народилися її діти. Юлі було всього рік, коли помер батько. На обійсті їх залишилося п’ятеро дівчат, вона – наймолодша. А тут ще й мати хворіла…

Газдівство, діти, робота на заводі – це стало її першим обов’язком. А взагалі з працею спізналася рано. Ще тільки світає, а вона влітку в гори, на малину. А коли не по господарству крутилася, то вишивала. В неї вся хата вишита – рушники, серветки… А поміж тим усім завжди щось писалося. На папірцях, нашвидкуруч, коли на думу щось гарне спадало. Вірші – то було таке віконечко в інший світ, залите світлом, чисте.

А років десять тому важко захворіла. Здавалося, що на життя сил вже не вистачить. Перенесла важку операцію. Відчула присутність Бога, але якось інакше, як ото буває в будні. Зрозуміла, що навіть якщо ти дуже боїшся, завжди поруч Той, хто дбає про те, щоб ти була захищеною.

А якось дивиться вона з онуком одну духовну передачу для діток. А там припрошують надсилати дитячі віршики. От вона й надіслала. І диво, вірші на телепередачі прозвучали. І ніби хтось їй ключі від чарівних дверей кинув. Вона наважилася, відчинила ті двері. І тепер цим живе. Це й тримає її, не дає впасти.

І от щороку в Юлії Драгун виходить по дитячій книжечці. Її підтримують і діти, і невістки, і онуки. Пані Юлія каже, що невістки в неї замість дочок, бо Бог надарував їй тільки синів. Досить рідкісний афоризм у сучасних сім’ях. «Вони – матері моїх онуків, – каже, тому маю їх вже за це поважати».   

Вона й чоловікові так казала, що вона не тільки дружина, а й мати його дітей. Вони вже 38 років разом. Вважає найбільшою ласкою від Бога талант пробачати. І причому, поки сонце зайде. Хай за день ти й образишся, і спалахнеш гнівом, але ввечері бодай подумки перепроси цю людину, не неси це каміння в новий день.

А от творчість відкрила для неї багато нових людей – і серед письменників, і серед читачів. Треба бачити, як гарно її зустрічають на презентаціях у дитячій бібліотеці в ужгородському пасажі. І дівчата­бібліотекарі, і читачі. Мами навіть діток у візочках привозять, звикли вже до цих маленьких свят.

Та й письменники доброзичливо ставляться. Як їй було тепло, що її підтримав земляк із Широкого Лугу, Шевченківський лауреат Петро Мідянка! До речі, вона його з премією привітала з лікарні, якраз на той час хворіла. Та й сама поетеса володіє якоюсь аж дитячою, безхитрісною доброзичливістю. Недавно побувала на бойківських фестинах разом з багатьма закарпатськими літераторами. Там її творчість відзначили почесною грамотою, де написано таке: «Юлії Драгун – автору гарних книг для дітей, маленьких горян». А на конкурсі ім. В.Дроцика її збірочка «Зернятка мудрості» стала лауреатом. Про цю книгу Іван Хланта та Василь Танчинець писали, що вона сувора, логічна й водночас лірична й романтична, побожна, як життя горян. А зернятка мудрості – наче безліч світів, які авторка прагне збагнути сама, ще й розтлумачити їхню значимість дітям.

Не зраджує Юлія Юріївна не тільки свого села, а й видавництво «Карпати», де кілька років поспіль виходять її книги. Має незмінну художницю Ольгу Ладижець, тому її книги вже такі впізнавані на різних книжкових форумах. А от фольклорист Іван Хланта надихнув її ще й на коломийки. 

Поклали на музику вірші Юлії Драгун Марія Жабляк та Марія Гордійчук. А ще багато їй підказує невтомний організатор Галина Ігнацевич. А взагалі на Юлію Юріївну дуже чекають у школах. І, окрім того, що учні розказують віршики поетеси,  співають пісні на її слова, майже завжди такі свята завершуються «Многоліттям». Це виконують для неї гості та винуватиці таких маленьких торжеств.

Марина БОДНАР.

Будьте першим, хто прокоментує цю новину!

Залишити коментар

Вашу електронну пошту не буде опубліковано.


*