ЗРОБИТИ ЗАКАРПАТТЯ ЧИСТІШИМ

допомагають австрійські інвестори

Виноградівщина – чи не перший регіон Закарпаття, який успішно розв’язує «сміттєву» проблему. Вже більше шести років минуло з того часу, як почалася співпраця України з компанією АВЕ — дочірнім підприємством австрійського державного акціонерного концерну Energie AG, який є одним із лідерів на ринку з утилізації відходів у Центральній і Східній Європі. Має 160 філій у Австрії, Німеччині, Молдові, Румунії, Словаччині, Чехії, Угорщині…

В Україні «АВЕ» «стартувало» саме із закарпатського Виноградова – у 2006­му було створено «АВЕ­Виноградів». Нині «АВЕ­Україна» — це 6 філій, 230 працівників. Зокрема, в 2009 році було створено ТОВ «АВЕ­Мукачево», у червні 2011 року відкрито представництво в Хусті.

Як розповідає керівник «АВЕ Умвельт Україна» Єнс Вітенберг, прихід компанії «АВЕ» в нашу країну було непростим стратегічним рішенням. Вдалося це зробити за допомоги угорських колег, які вже мали досвід роботи у Берегові. Але пілотним майданчиком обрали саме Виноградів. «Нас прийняли у вашому краї дуже гостинно із самого початку, ми відчули, що є тут бажаними гостями, – каже пан Вітенберг. – Найголовніша подія відбулася 19 січня 2006 року, коли ми підписали договір про наміри з місцевою владою. У ньому визначили подальші кроки на 25 наступних років. Ми хочемо бути не лише «збирачами сміття», а й надавачами конкретних послуг населенню».

Серед основних пріоритетів компанії в Україні – запровадження технології роздільного збору сміття. Компанія вже вчить краян сортувати побутове сміття по­європейськи: адже папір, скло та харчові відходи слід складати в різні сміттєві баки. Мешканці Мукачева, Виноградова та Хуста вже звикли це робити – на окремих міських майданчиках тут встановили контейнери для роздільного збирання побутових відходів. Експеримент пройшов вдало.

Керівник «АВЕ­групи» магістр Гельмут Бургер каже, що компанія прийшла в наш край не для того, аби швидко заробити гроші: «Найперше хотіли закласти підвалини тривалого співробітництва. Закарпаття – надзвичайно гарний край, де стрімко розвивається туризм. І тому захист навколишнього середовища також є важливою складовою. Хочу відзначити, що голова обласної ради Іван Балога підтримує наші зусилля, спрямовані на покращення стану довкілля. Для нього як керівника органу місцевого самоврядування проблеми екології мають першочергове значення. Тому є сподівання, що завдяки такій співпраці ми зможемо зробити край чистішим». Окрім того, магістр Гельмут Бургер повідомив, що компанія й надалі інвестуватиме в збір та утилізацію сміття на Закарпатті.

Закарпатська делегація на чолі з головою облради Іваном Балогою вже відвідувала головний австрійський офіс компанії Energie AG, де було домовлено: «AВЕ­група» готова розпочати свою діяльність зі збору та утилізації побутових відходів в Ужгороді та районі, а також у Чопі. До цього проекту можливо залучити й Іршавщину, Хустщину. Не обійдуть стороною і гірські райони Закарпаття.

Голова обласної ради Іван Балога відзначає, що європейська система збору та утилізації сміття – це та модель прибирання, яка найкраще пасує нашій області. «Проблема сміття – давня українська проблема. Проект «АВЕ» – це насамперед соціальний проект, адже йдеться про те, щоб очистити наш край від сміття, покращити санітарний стан довкілля. І все більше громад нашої області долучаються до цього проекту. Співпраця з «АВЕ» для нас – це нові знання, європейська культура поводження з твердими побутовими відходами. Необхідно усвідомити, що, очистивши край від непотребу, ми зможемо покращити туристичну привабливість Закарпаття», — вважає Іван Балога.

Будьте першим, хто прокоментує цю новину!

Залишити коментар

Вашу електронну пошту не буде опубліковано.


*