У суботу, 22 вересня, в провулку «Гірчичне зерно» презентували кавову карту Ужгорода, та відкрили музей кави та провели дегустацію цього напою.
Колекцію кави подарував провулку ініціатор створення музею Федір Шандор, завідувач кафедри туризму, проректор УжНУ. «У світі є ще 26 «кавових» країн, звідки експонатів у музеї наразі немає, тому він буде поповнюватися», — каже ініціатор.
Вітрина, яка вмістила понад два десятки експонатів, діятиме постійно. Саме звідси планується здійснювати «старт» туристичних груп, які мають намір переконатися, що закарпатська кава є найсмачнішою. Першу кавову «точку» на карті Ужгорода відкрив меценат, керівник кафетерію «Палачінта» Віктор Товстий (на стіні саме цього закладу карта). З часом маршрут доповнять, і на карті з’явиться ще від 40—60 позначок. Кав’ярні самі почали звеличувати каву, взяти хоча б пам’ятник джезві перед однією з ужгородських кав’ярень чи кавові чашечки навпроти супермаркету «Дастор», кавового ведмедика у «Деці», пам’ятник кавоману в «Олд кафе». Ця потреба просто вибухнула, тому її потрібно об’єднати в один маршрут», — зауважив завідувач кафедри туризму. Він провів і дегустацію кави (різних видів з 8 країн світу). Олександра Лукач, яка перебувала на практиці у В’єтнамі, спеціально для цієї події привезла знаменитий копілювак (різновид кави, який отримують за допомоги малайської пальмової куниці (або, як його називають, мусанга). Це один із найдорожчих у світі видів кави (коштує від 150 доларів США за 1 кг).
Анастасія НОЖКА.
Фото Олександра ПОПОВИЧА.
Залишити коментар