Унікальна книга «З шухляди» нарешті побачила світ

Понад два десятки років одна з найзначніших книг закарпатського письменника і журналіста Івана Долгоша пролежала «у шухляді». Днями з ініціативи Віктора Балоги роман­дилогія «Заплакала Тиса кров’ю» таки побачила світ.

Аби всі відчули визвольний дух тих часів, презентували видання по­особливому — в кімнаті­музеї Августина Волошина в Закарпатському обласному краєзнавчому музеї Ужгородського замку. Художньо­документальний політичний роман — про два знакові етапи на Закарпатті 1918—1939 років: події періодів Гуцульської республіки та Карпатської України.

«Батько почав писати книгу в 1975 році й завершив 1990-­го, — розповідає Одарка Долгош­Сопко, донька Івана Долгоша. – З 2009 року рукопис про події Карпатської України лежав у видавництві «Гражда», проте видати його не було можливості. І тільки цього, ювілейного, року це стало можливим завдяки проекту «Старого Замку». Проте коли ми готували видання, виявили на папці напис, що перша книга роману­дилогії називається «Гуцульська республіка». Відтак, розбираючи татів архів з мамою і сестрою, знайшли ще 750 сторінок машинописного тексту (про цю книгу ми нічого не знали) і великий фрагмент рукопису другої, «Карпатська Україна». Тож одразу вирішили: дилогію видавати треба повністю.  Книгою ми завершуємо цей ювілейний рік батька. Уже відкрили меморіальну дошку, відзняли фільм, а сьогодні — видали останній його роман».

Долгошевий роман­дилогія був не єдиним подарунком цього дня. Як розповіла донька письменника, окрім того, що батько писав романи і «варився» в політиці, літературі та журналістиці, — ще й неабиякий сад у Доманинцях виплекав. Тож фрукти з цього саду, які запропонували скуштувати гостям, смакували усім, повідомили з Ужгородського прес-­клубу.
 

Будьте першим, хто прокоментує цю новину!

Залишити коментар

Вашу електронну пошту не буде опубліковано.


*