Цими вихідними Іршава святкувала

Чергову, 671-­шу річницю та 30­річчя присвоєння статусу міста відзначали 6—7 жовтня в Іршаві. Готувалися до цієї події не один місяць.

Нині місто не впізнати — центр тут вимощено бруківкою, на центральній площі з’явився сонячний годинник, облаштували кругову розв’язку, реконструювали міст через Іршавку, який збудований ще за часів Чехословаччини. Усе це переважно за сприяння депутата обл­ради Павла Балоги та місцевих підприємців. До речі, імена всіх благодійників виписали на білборд у центрі міста.
6 жовтня у місті відбувся ярмарок, а увечері — концерт за участі зірок української естради. Інші заходи святкової програми припали на неділю.

Цього дня біля районного суду було  урочисто відкрито пам’ятник героям­чорнобильцям, камінь під який освятили ще у квітні. Це — композиція із двох стел, а її автором є Іван Грицакович. Поряд встановили ковану земну кулю та лавку.

Іван Пецко, який у 1986­му працював міліціонером і 91 день пробув у Чорнобилі, розповів «Новинам», що такий пам’ятник Іршаві потрібен, бо вже кількох десятків його земляків­чорнобильців нема серед живих.

Інша важлива подія – поява біля стоматологічної поліклініки скверика Ілошваїв. Перша письмова згадка про Іршаву датується 1341 роком, коли містом та околицями володіли феодали Ілошваї, а в 1469 році вони отримали на ці землі грамоту від угорського короля. Від цієї династії і пішла назва Ілошва, що в подальшому трансформувалася в Іршаву, кажуть історики.
Старожили згадують, що на місці, де збудована стоматполіклініка, колись було кладовище. Там була могила Ілошвая із хрестом. Місцевий люд каже, що вже давно треба було вшанувати засновника міста, бо це неповага до власної історії.

Оксана ШТЕФАНЬО.
 

Будьте першим, хто прокоментує цю новину!

Залишити коментар

Вашу електронну пошту не буде опубліковано.


*