ЗА КОГО ГОЛОСУВАТИМУТЬ РОМИ?

ТЕЛЕВІЗОРА НЕМА, А ГАЗЕТ ВОНИ НЕ ЧИТАЮТЬ…

У четвер у селі Концово Ужгородського району Закарпатське обласне молодіжне ромське об’єднання «Романи черхень» («Циганська зірка») провело перший закарпатський форум, який є складовою проекту «Особливі виборці: голоси меншин у парламентській виборчій кампанії 2012 року». На зустріч із ромами, яких прийшло чимало, зібрались громадські діячі, керівник проекту Станіслав Шумлянський, місцеві та навіть всеукраїнські ЗМІ. Власне, сам захід провели у… тутешній церкві. Йшлося про актуальні проблеми місцевої циганської громади та бачення їх у світлі виборчої кампанії.

Стільки гостей роми зустрічають чи не вперше, що викликало чималий ажіотаж — жителі табору повиходили зі своїх помешкань. Кожен намагався розповісти про свою біду та ледве не тягнув представників ЗМІ за руки, аби показати, в яких умовах вони живуть. Від того, що побачили журналісти, дотепер моторошно – будинки із дощок, підлоги нема, антисанітарія.

Пастор Бейла Беняк розповів, що у таборі існує проблема із відвідуванням школи. Тут проживає 460 ромів, майже половина з них діти. Багато циганів не мають паспортів та свідоцтва про народження, а отже, й не можуть отримувати дитячі гроші. Місцева ромка Елвіра Муржа каже: «Роботу найти не можемо, бо ніде не хочуть брати, кажуть «іди геть». Нікому ми не потрібні».

38­річна Марія Лакатош, мати 10 дітей, запевняє, що голосувати піде, навіть запрошення вже отримала. А от за кого із кандидатів, ще не знає, бо… не знає ще жодного із них. Телевізора не мають, а газет вони взагалі не читають. Майже так само відповіли ще кілька ромів. «Ми ще не знаємо, ко буде у списках. Хочемо голосувати за Юлю Тимошенко», — мовив один із місцевих ромів. Інші зазначили, що за № 20 у списку. Щодо приїздів у табір кандидатів, то окремі казали, що «хтось був, але не впізнали».

Надія ФЕДОРЧУК.
с. Концово, Ужгородський район.

Будьте першим, хто прокоментує цю новину!

Залишити коментар

Вашу електронну пошту не буде опубліковано.


*