«Король мармуру» збирається збудувати в Мукачеві арт-галерею

Минулої суботи центр Мукачева був незвичним — його всіяли скульптури у людський зріст. Виявилося, що це роботи скульптора з Луганська Миколи Шматька, який під час виставки скромно стояв біля обеліска воїнам.

Скульптури шокували — тут і робота «Український потенціал» (вагітна жінка із собакою на повідку), 12 апостолів із Христом («Явлення Христа апостолам») чи розіп’ятий на хресті Ісус, безголові німфи… Найбільш жвавий інтерес викликала його робота «Експрес світу» у вигляді величезної долоні, яка тримає кулю з убитою Бараком Обамою мухою. На кожному з п’яти пальців — голови світових лідерів (Барак Обама, Дмитро Медведєв, Уго Чавес, Сильвіо Берлусконі та Ху Дзиньтао). На думку митця, лише вони здатні змінити світ на краще.

Цікавою була реакція окремих місцевих митців: «Треба притягти трактор, хай це знесуть». Натомість мукачівці сприймали побачене більш спокійно. Вони переконані, що в такий спосіб влада вирішила привчати людей до мистецтва.  Попри різне сприйняття  тутешній фотограф Олександр Гудак констатує: «Такого в Мукачеві ще не було».

До речі, Микола Шматько хоче створити в Мукачеві арт­галерею сучасного мистецтва. Місяць тому митець переїхав у місто над Латорицею. «Арт­галерея стане надбанням Закарпаття, а я буду примножувати багатство цього чудового краю, — каже пан Шматько. — З появою таких проектів Мукачево стане більш перспективним містом з огляду на туристичну привабливість».

Оксана НЕВИЦЬКА.
Фото автора.

Будьте першим, хто прокоментує цю новину!

Залишити коментар

Вашу електронну пошту не буде опубліковано.


*