КІСТОЧКАМИ ВИНОГРАДУ НАШІ ДОРОГИ НЕ ПОСИПАТИМУТЬ

У хід знову підуть сіль та пісок

Взимку наші дороги зазвичай перетворюються в суцільну ковзанку. Експерти запевняють: найдешевше і найефективніше боротися з ожеледицею на Закарпатті, як і в усій Україні, сіллю.

Начальник управління житлово-комунального господарства облдержадміністрації Василь Романець каже, що в області дороги вже найближчим часом посипатимуть сіллю з піском. У четвер на окремі вулиці Ужгорода вже вийшла відповідна техніка. А от у Києві розглядають можливість проведення як експеримент застосування реагентів на основі «Бішофіта». Кажуть, від цього швидше тане сніг. У Москві повністю відмовилися від солі й піску, там перейшли на ті ж реагенти. Однак вони в 4 рази дорожчі за сіль. У Фінляндії, до прикладу, замість солі на дороги сиплють граніт, у Берліні — гранітний дрібняк і пісок. Навесні їх збирають, везуть у сховище і використовують наступної зими. У деяких європейських країнах на вулицях стоять ящики з подрібненим гравієм, і пішоходи самі «прокладають» собі дорогу на льоду. А в Швейцарії взагалі запропонували замість солі використовувати… кісточки винограду!

На Закарпатті експериментувати поки не збираються. Хоча сіль і роз’їдає дорожнє покриття та взуття, веде до корозії труб, автомобілів, подразнює лапи собак, котів і може навіть призвести до хімічних опіків. А найгірше те, що вона порушує екосистеми – просочується в ґрунти й підземні води. Але скарг на те, що сніг комунальники не прибирають, щороку більшає, а кількість травмованих на вулицях зростає. Тож, як кажуть, допоможи собі сам. Ось кілька варіантів, які допоможуть не потрапити до травмпункту. Перший — прикріпіть на каблук або підошву перед виходом на вулицю шматок поролону (за розмірами каблука) або лейкопластиру. Другий — натріть піском (на день­два вистачає) чи наждаковим папером підошву перед виходом, а ще краще — прикріпіть його на підошву. Третій — намажте на підошву клей типу «Момент» та поставте взуття на пісок, після цього сміливо виходьте на вулицю.

Як свідчить статистика, дві третини травм люди старші 60 років отримують при падінні. Тому їм краще в «слизькі» дні взагалі не виходити з дому. Проте, якщо потреба змусила, не соромтеся взяти палицю з гумовим наконечником або з шипом.

Надія САРАНА.

Будьте першим, хто прокоментує цю новину!

Залишити коментар

Вашу електронну пошту не буде опубліковано.


*