НОВИЙ ФЕСТИВАЛЬ, ПРИСВЯЧЕНИЙ ФОРЕЛІ,

може з’явитися на Закарпатті

Лісівники Тячівщини займаються не тільки лісовідновленням, заготівлею деревини, бджільництвом і травництвом, а й активно розбудовують форелеве господарство.

Форель, або, як називають її місцеві, пструг, – царська риба. Вона належить до сімейства лососевих і дуже вибаглива, водиться тільки в чистих гірських річках. Кажуть, перші ставки для форелі тут з’явилися ще за часів Австро-Угорщини.

Начальник Закарпатського облуправління лісового та мисливського господарства Валерій Мурга каже: «Нині екологічний туризм набирає обертів і стає дедалі різноманітнішим. До прикладу, ловля пстругів є одним із найпопулярніших і найдоступніших видів відпочинку в області. У сотнях ресторанів і ресторанчиків краю гостям пропонують скуштувати річкову форель. Це – гастрономічний туризм. Ми останнім часом займаємося створенням комфортних умов для відпочинку туристів – зводимо рекреаційні пункти, маркуємо маршрути, розвиваємо екотуризм, будуємо лісові дороги. Можливо, скоро, на Закарпатті буде й новий фестиваль, присвячений царській рибі. І тоді туристи звернуть ще більшу увагу на багатства і красу природи нашого краю».

Директор Брустурянського лісомисливгоспу Михайло Бігун із цього приводу зазначає: «Тячівщиною протікають 8 річок, найбільші з них – Тиса (протяжність 42 км), Теребля (41 км) й Тересва (56 км). Але щоб риба водилася, цього мало. Лісівники щороку запускають форель у річки, тому вирішили займатися форелевим господарством. На території Турбатського лісництва, в урочищі Турбат, вирили котловани, в які провели воду й запустили два великі рибники та три ставки каскадом. Усе це – за рахунок коштів держлісомисливгоспу і власних сил працівників лісової охорони. Лісівники вже запустили 10 тисяч мальків форелі, найближчим часом запустимо ще кілька тисяч».

Тутешній лісничий Дмитро Чуса розповів цікаві факти про царську рибу. Зокрема що зустріти її можна, в основному, в гірській місцевості, бо любить воду холодну, чисту і прозору – у водоймі, яка прогрівається понад 20 ° С, не водиться. А спіймати навіть двох пстругів у одному місці майже неможливо – необхідно після кожного «трофею» йти вгору по річці або струмку. За день рибалки долають 12 – 15 кілометрів.

Умови, в яких вирощують форель у рибниках біля лісництв, близькі до ідеальних – чиста джерельна вода, стерильні басейни, якісний корм. Та ще й вода в них тече з гірської річки, має приблизно однакову температуру влітку і взимку. Тому царська риба дуже смачна, повідомляє прес-служба ЗОУЛМГ.

 Прес-служба Закарпатського ОУЛМГ

Будьте першим, хто прокоментує цю новину!

Залишити коментар

Вашу електронну пошту не буде опубліковано.


*