НОВИЙ «МЕТЕОРИТНИЙ» ТУРИСТИЧНИЙ МАРШРУТ

відтепер можна долати на позашляховику

Маємо в краї новий туристичний маршрут – присвячений найбільшому в Європі метеориту «Княгиня», який 9 червня 1866-го впав неподалік однойменного села на Великоберезнянщині, в урочищі Чорні Млаки. Саме тут місцевий селянин знайшов шмат небесного каменя вагою 279 кг 766 г (менших було дуже багато), а затим лісничий із Великого Березного за пару волів викупив його й перепродав Імператорському музею у Відні, де уламок знаходиться донині.

Власне 150-річчя падіння згаданого метеорита відзначили в суботу урочистостями. Ужанський національний природний парк, на території якого розташоване урочище Чорні Млаки, встановив туристичні показники, спеціальний постамент із каменем, що символізує метеорит, стенд із інформацією про падіння «Княгині», а також альтанки для відпочинку туристів. Крім того, працівники нацпарку власними силами значно покращили близько 12 кілометрів лісової дороги, що веде від с. Княгиня до Чорних Млаків. Якщо раніше сюди міг дістатися тільки військовий всюдихід «ГАЗ-66», то зараз до місця падіння метеорита зможе проїхати й легковий позашляховик.

Пам’ятний знак на місці падіння метеорита відвідали поважні туристи

Участь у святкуванні взяли голова ОДА Геннадій Москаль, керівництво Великоберезнянського району, Ужанського НПП, а також делегації з Польщі, Угорщини та Словаччини. «Йдеться про новий туристичний маршрут на Закарпатті, – зазначив Г.Москаль. – Падіння найбільшого метеорита в Європі – це подія планетарного масштабу, яка 150 років тому викликала величезний резонанс. Кажуть, у Чорні Млаки приїжджав навіть Жуль Верн, щоб використати цю подію у своїй творчості.

Закарпаттю гріх не скористатися цією туристичної родзинкою, яка може привабити масу людей із різних куточків світу. Тим більше, що все сталося на території теперішнього Національного природного парку з чудовою природою».

Будьте першим, хто прокоментує цю новину!

Залишити коментар

Вашу електронну пошту не буде опубліковано.


*