НИЗЬКИЙ зРІСТ У ДИТИНСТВІ

збільшує ризик інсульту в дорослому віці

Ви стежите за зростом своєї дитини? За стандартами вона вища чи нижча? Може, варто переглянути її харчування?

Данські вчені виявили зв’язок між зростом дітей і підвищеним ризиком інсульту в дорослих. За їхніми дослідженнями, ті, чий зріст у ранньому віці був нижчим за середній показник на 5–7 сантиметрів, частіше страждали на інсульт десятиліття потому. Учені опрацювали дані про 311 тисяч, на народжених із 1930 по 1989-й. Зріст школярів вимірювали у 7, 10 та 13-річних.

Науковці вивчали зв’язок зросту дитини з двома типами порушень, які зазвичай розвиваються в похилому віці: ішемічним інсультом та внутрішнім крововиливом у мозок. Від інсульту постраждали за цей період 10 412 людей, крововилив у мозок виявили у 2546. Ті, які відставали від середніх показників зросту однолітків на 5 сантиметрів, на 11% більше ризикували отримати ішемічний інсульт. Причина цього захворювання – порушення кровопостачання, через яке гинуть клітини тканин мозку.

Примітно, що цей зв’язок виявили і в чоловіків, і в жінок, а ймовірність крововиливу – лише в чоловіків.

Утім швидкість, з якою хлопчики та дів­чата росли з 7 до 13 років, не впливала на ризик розвитку захворювань. Механізми, які пов’язують інсульт і невисокий зріст, ймовірно, з’являються ще в ранньому віці. Зріст дорослої людини зазвичай залежить від генетики, але у дітей можуть бути й інші причини. «Загальмувати» розвиток може стрес, інфекційні захворювання, неповноцінне харчування малюка чи мами під час вагітності. Учені рекомендують батькам невисоких чад звернути особливу увагу на їхнє харчування та рівень стресу.

Будьте першим, хто прокоментує цю новину!

Залишити коментар

Вашу електронну пошту не буде опубліковано.


*