ОСІНЬ ПОБИЛА ТЕМПЕРАТУРНІ РЕКОРДИ. Перша декада листопада може виявитися найтеплішою за всю історію спостережень

На носі зима, а в нас усе ще тепло. Попри те, що надворі останній місяць осені, закарпатці минулого тижня ще ходили вбрані по-літньому, навіть із короткими рукавами. То чим не привід поставити кілька запитань начальнику Закарпатського обласного центру з гідрометеорології Василю Манівчуку?

Пане Василю, чи маємо температурний рекорд у краї?

– Так. Середньодобові показники температури повітря наприкінці жовтня – на початку листопада перевищували позначку +15 градусів, тобто відповідали літнім показникам. 5 листопада гірська метеостанція в Н. Воротах узагалі зафіксувала +26°С. Загалом 4-го й 5-го числа цього місяця перевищено абсолютний максимум за весь період спостережень – а ведуться вони в нас із 1945 року. До прикладу, в Ужгороді та Хусті попередній рекорд «побитий» на 1 градус, у Великому Березному, Берегові та горі Плай на Воловеччині – на 2, у Рахові й Н. Студеному – на 3, у Нижніх Воротах – на 4 градуси. Аналізуючи прогноз погоди надалі, вже нині робимо висновок: перша декада листопада перевищить норму на 5 – 7 градусів і може виявитися найтеплішою за всю історію спостережень.

Через аномально теплу погоду гідрологічна ситуація на річках краю, напевно, не найкраща.

– Так, упродовж літа й перших двох осінніх місяців у західній і центральній частині області спостерігався дефіцит опадів. Найбільш значний він був у серпні – жовтні: в низинній частині та в басейні Ужа – 15 – 60% норми; в басейні Латориці та Боржави – від 20 до 80% відсотків. Виняток становив басейн Верхньої Тиси: там випало 110 – 200% норми. Маловодний період на річках Закарпаття закінчився в кінці жовтня, коли пішли дощі. Хоча тепер теж спостерігається зниження рівнів води.

Ваші агрометеорологи точно знають, як вплинула погода на посівну кампанію.

– Цьогоріч через засушливий початок осені посівна затримувалася, спостерігалися незадовільні умови для проростання зерна і сходів. На кінець другої декади жовтня, за даними Департаменту агропромислового розвитку Закарпатської ОДА, засіяли тільки 60,3% запланованих площ озимих зернових (18 тис. га). Але завдяки опадам наприкінці місяця та збереженню підвищеного температурного режиму ситуація покращилася. Агрометеорологічні умови наразі є надзвичайно сприятливими для посівів. Оскільки перша половина листопада, за прогнозами, буде теплішою за норму, то при достатньому вологозабезпеченні рослини матимуть змогу підрости, зміцніти й увійти в зиму в доброму стані.

Який зазвичай листопад на Закарпатті? Пригадується руйнівний паводок 1998-го…

– Впродовж останнього місяця осені в області зазвичай середня добова температура повітря є нижчою за +5° (у першій декаді – в гірських районах, у другій – в низинно-передгірних). У третій декаді в гірських районах уже «перевалює» через 0° у бік зниження, що, фактично, означає настання зими. Типова середня температура листопада – від 2 до 4,2° тепла. Абсолютний зафіксований у нас мінімум цього періоду – від 19 до 23° С морозу, максимум – від 14,6 до 22°С тепла. Середньомісячна кількість опадів становить 71 – 97 мм, а дощових днів у листопаді зазвичай від 12 до 17.

Щодо паводка 1998 року, то порівнювати нинішню ситуацію з тодішньою не можна. Майже за півроку до того паводка на річках Закарпаття спостерігалася підвищена водність. Ґрунти були перезволоженими, а кількість опадів, які вилилися впродовж 3-х днів, виявилася однією з найбільших в історії краю.

Чи можна вже нині хоча б орієнтовно сказати, яку нам чекати зиму?

– Спочатку щодо найближчого тижня. Очікується переважно суха погода, суттєвих змін у водності річок не передбачається, утримається період маловоддя. За прогнозами Українського гідрометеоцентру, на Закарпатті в листопаді – грудні 2018-го, як і в січні – лютому 2019-го, середня місячна температура повітря буде вищою за норму порівняно з базовим періодом (1981 – 2010 рр.) на 1,5 – 2°С. Через аномальну температуру листопада взимку слід очікувати різких змін погодни, короткочасних, але досить сильних похолодань, снігопадів, налипання мокрого снігу, утворення ожеледей та ожеледиці на дорогах. До речі, у грудні в середньому очікується від -5°С у гірських районах області до -0,2 у низинних.

Оксана ШТЕФАНЬО
Фото автора

Будьте першим, хто прокоментує цю новину!

Залишити коментар

Вашу електронну пошту не буде опубліковано.


*