ОСІЙСЬКІ ЕКСПРЕСІЇ

Ужгородські й мукачівські митці «відпленерили» на Іршавщині

«Відключитися на тиждень від міської суєти, надихатися свіжим повітрям, злитися з природою, намилуватися травневою весною, послухати тишу, шум гірської річки, спів пташок, відвідати монастир святого Пантелеймона, задуматися над сенсом життя, поспілкуватися з колегами, місцевими жителями і, звісно, трансформувати, відтворити свої враження на полотні – та це неймовірні й водночас необхідні відчуття», – акцентували відомі художники, організатори пленеру в селі Осій Іршавського району, Петро і Габріела Шолтеси.

Помалювати в рідне село письменника Федора Потушняка, а саме в урочище Кам’янка на базі відпочинку «Зачарована долина» приїхали провідні скульптори-монументалісти Іван Бровді і Петро Матл, а також митці Віктор Мигович, Микола Дзись-Войнаровський, Юлія Рогова.

Цікаво було спостерігати за так званою творчою кухнею митців. Адже художник може написати картину за одну-дві-три години, натомість налаштовуватися один-два-три дні. Я став свідком, приміром, створення полотен «Сінокоси», «Стара хата», «Перед дощем». Вечорами майстри пензля дискутували, зокрема, на мистецькі теми, ділилися досвідом, пригадували цікаві життєві випадки. Це – творча кухня художників. Але хочеться відзначити, мовити б, і чудову натуральну, яку забезпечили поварки Наталія та Ольга.   

«Ми зробили все для того, аби художники почувалися комфортно. І мені приємно чути, що всі залишилися задоволеними. Водночас хочу подякувати за подаровані картини», – резюмував сільський голова Осою Василь Турянин. До речі, якщо все складеться, то художники планують помалювати в Осої і восени.

Михайло ФЕДИНИШИНЕЦЬ.

Будьте першим, хто прокоментує цю новину!

Залишити коментар

Вашу електронну пошту не буде опубліковано.


*