ОТРИМУВАТИ 9 ТИСЯЧ У МІСЯЦЬ РЕАЛЬНО

якщо влаштуватися на контрактну службу

Потреба держави в кадрових військових спричинила не тільки добровільно-примусові мобілізації, а й швидкий розвиток професійних Збройних сил. Поповнюються вони через контрактну службу, на яку зголошуються добровольці. Процес, утім, в області проходить не зовсім гладко — поки виконали лише третину плану по набору. Хоча чимало краян уже пересвідчилося в перевагах такої роботи. Детальніше про «навколоконтрактні» проблеми та бонуси такої служби «Новинам» розповів військовий комісар Закарпаття полковник Олег Вінницький.

Нинішня економічна скрута та інфляція ще більше загострили традиційну для Закарпаття проблему безробіття. Але, як то кажуть, не було би щастя, та нещастя допомогло. Потреба держави в кадрових військових спричинила не тільки добровільно-примусові мобілізації, а й швидкий розвиток професійних Збройних сил. Поповнюються вони через контрактну службу, на яку зголошуються добровольці. Утім, в області процес проходить не зовсім гладко, однак чимало краян уже пересвідчилися в перевагах такої роботи. Детальніше про це «Новини» попросили розповісти військового комісара Закарпаття полковника Олега Вінницького.

Олеже Миколайовичу, відомо, що планове завдання щодо набору військовослужбовців за контрактом у першому кварталі поточного року Закарпаття виконало лише на 33% і перебуває за цим показником на останньому місці в Україні. У чому причини такої ситуації?

— Цьогоріч у першому кварталі ми отримали планове завдання набрати 559 чоловік. Зголосилися 182 особи. Але слід зазначити, що за весь минулий рік таких було лише 112. Серед причин — ментальна установка значної кількості краян на заробітки за межами держави, де вони мають змогу заробити пристойні як на український рівень гроші. Впливає й географічне розташування нашої області на межі з чотирма європейськими державами, тож чимало представників нацменшин отримують паспорти інших держав і можуть безперешкодно виїжджати за кордон. Слід врахувати й те, що на Закарпатті дислокована всього одна військова частина — 128-ма гірсько-піхотна бригада, підрозділи якої розміщені лише в трьох районах, а основні сили виконують бойові завдання у зоні АТО. Ця частина практично укомплектована. Вакантні посади з’являться, коли буде проведено демобілізацію. До прикладу, в центральних областях є значно більше військових частин, тож тамтешні жителі мають змогу проходити службу за контрактом на місці, і не всі ці частини беруть участь у бойових діях. Закарпатцям у цьому плані складніше, бо служити часто доводиться у віддалених від дому регіонах, а це ускладнює спілкування з рідними.

На другий квартал наше планове завдання — 400 чоловік. Наразі проводимо підготовчу і роз’яснювальну роботу. Сподіваємося, що бажаючих вступити на військову службу побільшає, адже на показники перших місяців вплинуло й те, що зміни щодо збільшення грошового забезпечення були прийняті в січні, до того ж чимало закарпатців працездатного віку саме в цей час виїжджали на заробітки. Тепер же, перед Великоднем, вони повертаються додому, тож надіємося, що маючи оновлену інформацію про можливості контрактної служби, охочих залишитися в Україні й отримати стабільну роботу стане більше. Також ми дуже тісно співпрацюємо зі службами зайнятості, які регулярно інформують тих, хто шукає роботу, про можливість працевлаштуватися в Збройних силах.

Хто з закарпатців найчастіше зголошується на службу за контрактом?

— З тих, які прийняті цьогоріч, — 29 були призвані під час мобілізації й знову зголосилися служити.

Близько 30 військовослужбовців — жінки й молоді дівчата, які на ринку праці не можуть знайти гідно оплачувану роботу, а у війську мають змогу працювати зв’язківцями, медсестрами чи кухарями. Решта — військовозобов’язані 20—50 років, які виявили бажання служити за контрактом.

Який порядок прийому на службу за конт­рактом?

— Кандидат має прийти на співбесіду до командира військової частини чи у військовий комісаріат, потому зібрати необхідні документи для особової справи, пройти медогляд. У військкоматі кандидату нададуть усі роз’яснення й допомогу в оформленні документів. Якщо все гаразд, укладається контракт, і військовослужбовців направляють у навчальні центри для отримання військової спеціальності. На навчання розподіляють за трьома групами: особи, які взагалі не мають військової підготовки, опановують навички упродовж 32 діб; ті, хто відновлює вже набуті під час служби навички (16 діб) і ті, хто вже брав участь у бойових діях. З ними в навчальному центрі одразу укладається контракт, і вони отримують повне забезпечення.

Контракт підписується на 3 роки або до завершення особливого періоду. Ті, хто був мобілізований і виявив бажання продовжити службу, можуть укласти контракт на 6 місяців. Після завершення навчання кваліфікаційні комісії розподіляють військовослужбовців у частини для проходження служби.

Чи обов’язково конт­рактників надсилають служити в зону бойових дій?

— Після завершення вишколу в навчальному центрі військовослужбовця направляють у ту частину, звідки він прибув. Але, звісно, перевага надається частинам, які входять до бойового складу. Та наголошу, що в зоні АТО вони перебувають лише деякий час, постійно відбуваються ротації.

Ви вже згадали про майже трикратне збільшення грошового забезпечення контрактників. Чи є ще якісь переваги такої служби?

— Військова служба за конт­рактом — це окремий вид державної служби, тож при влаштуванні особи на цивільну роботу й вихід на пенсію їй враховується відповідний стаж. Контрактник також має фіксований робочий тиждень, щодня працює з 8 до 18.00 з двогодинним обідом, вихідні — субота і неділя. Це, звісно, за винятком чергувань чи надзвичайних подій. Ті, хто залучається до чергування, забезпечуються триразовим харчуванням, решта — гарячими обідами. Якщо ж вони не бажають харчуватися в частині, наприкінці місяця їм виплачується компенсація. Після укладення другого контракту особа має право заочно отримати вищу освіту в будь-якому цивільному вузі бюджетним коштом. Коли службовець йде у відпустку, йому виплачується матеріальна допомога на оздоровлення і вирішення соціально-побутових умов. Передбачено й право на санаторно-курортне лікування, а в разі хвороби — у медзакладах Міністерства оборони.

Офіцери, які не мають власного житла, отримують кошти на винайм помешкання. Такі ж умови планують передбачити й для рядових. Одразу після укладання контракту військовослужбовець може написати рапорт і стати в чергу на забезпечення житлом. Маючи 25 років вислуги, військовослужбовець може вийти на пенсію, яка становитиме 65% його військового грошового забезпечення. Окрім сказаного, для контрактників передбачено й додаткові бонуси. Зокрема особам рядового складу після підписання конт­ракту виплачується одноразова грошова допомога в розмірі 11024 грн, сержантського і старшинського складу — 12402 грн, офіцерам — 13780 грн. Пенсіонери, які зголосилися на службу, продовжують отримувати пенсії, а після закінчення контракту їм перераховують виплати з урахуванням додаткової вислуги років. Під час особливого періоду за контрактниками зберігається попереднє місце роботи, а з бюджету їм компенсовують середній заробіток.

Контрактник може достроково звільнитися зі служби?

— Так. За станом здоров’я чи сімейними обставинами. Або ж за обвинувачувальним вироком суду, якщо здійснив злочин чи порушення військової дисципліни (з позбавленням військового звання).

Чи буде найближчим часом чергова хвиля мобілізації з огляду на недобір контрактників?

—Мобілізація проводиться згідно з указом Президента, який затверджується Верховною Радою України. Спершу буде проведено аналіз результатів прийому на службу за контрактом, а відтак визначено, чи потрібна мобілізація і в яких обсягах. Наразі завдання щодо мобілізації немає.

Запитував
Петро ПОЛІХА

 

Будьте першим, хто прокоментує цю новину!

Залишити коментар

Вашу електронну пошту не буде опубліковано.


*