ПАЦІЄНТАМ У ХОДІ ПРОВЕДЕННЯ МЕДИЧНОЇ РЕФОРМИ ГІРШЕ НЕ СТАНЕ

А от медикам спершу буде складно…

Хочеться нам чи ні, але життя більшості з нас розпочинається… у лікарні. Часто там і закінчується. Упродовж нього оминути візиту до людей у білих халатах також неможливо. Як тривога, то йдемо, перш за все, до них. Нині наші медики, як і всі, переживають скрутні часи. Тому потрібно вносити зміни, аби виправити ситуацію. Напередодні Дня медичного працівника, який відзначатимемо у неділю, 21 червня, «Новини» поспілкувалися з цього приводу з начальником управління охорони здоров’я Закарпатської облдержадміністрації Василем СКРИПОМ (на фото).

РЕФОРМА БУДЕ ДУЖЕ СКЛАДНОЮ

Василю Васильовичу, яких кардинальних змін чекати найближчим часом у системі охорони здоров’я?
 
— Нині у Верховній Раді зареєстровані три законопроекти, які передбачають значні зміни в системі організації охорони здоров’я в Україні. Добре, що вони пов’язані один з одним. Скажімо, ми на Закарпатті на базі обласних медичних закладів хотіли створити комунальні установи. Це, вважаємо, — хороша форма, бо вони стають автономними і можуть самостійно вирішувати чимало проблем, маючи на це відповідні кошти. Але ми цього не могли зробити, бо це суперечило чинному законодавству, а всі кошти, які надходять до закладу, вважаються прибутком і обкладаються податком. Тож створювати такі комунальні медичні підприємства було економічно невигідно. 
 
Проекти ж нових законів передбачають зміни в структурі закладів, а на базі нині існуючих медичних установ будуть створені державні заклади, або комунальні чи приватні підприємства, які отримуватимуть фінансування з бюджету, від страхових компаній та інших законних джерел. 
Фото Л.СУХАНОВОЇ.
 
Фінансування там відбуватиметься за послугою. Тому галузь охорони здоров’я буде поділена на замовників і виконавців. У перехідний період, а це наступний рік, замовником медичних послуг виступатиме Міністерство охорони здоров’я, управління чи департаменти охорони здоров’я в областях, а також відділи і сектори у районах і містах. Оплата здійснюватиметься за медичну послугу. Це ключовий момент! До кінця року ми маємо розрахувати вартість усіх послуг, які надаються в галузі охорони здоров’я. Це, зізнаюся, зробити дуже непросто, бо нині немає методики таких розрахунків. Та ми навіть за її відсутності розпочали цю роботу. У монопрофільних закладах, як от онкодиспансер, шкірвендиспансер, тубдиспансер тощо, це зробити простіше. А от у багатопрофільних лікарнях виникають складнощі. Є надто багато послуг (рентген, УЗД, ендоскопія, апендиктомія…) плюс різні ускладнення. Усе це слід порахувати. У вартість послуги також буде входити заробітна плата лікаря, медсестри, персоналу, вартість енергоносіїв та інші витрати закладу. А якщо прорахуватися навіть на кілька копійок, то заклад збанкрутує. Акти виконаних робіт будуть надходити в управління, а ми будемо перевіряти, чи відповідають вони протоколам, двосторонній угоді. І тільки після цього оплачуватимемо послуги лікарні.
 
Наступний крок — кожен керівник медзакладу має замислитися, чи потрібно йому стільки працівників, як нині. До прикладу, якщо у відділенні на 30 ліжок є 8 лікарів… Можливо, достатньо двох, до яких реально йдуть хворі, й вони справляються зі своєю роботою? По інших постане питання майбутнього працевлаштування.
 
Тож реформа буде дуже складна. Ми до неї готуємося. Вважаю, що її потрібно робити, і це перший реальний крок до страхової медицини. Буде оптимізовано мережу закладів, штати, витрати. Запропоновані законопроекти передбачають, що сума витрат на систему охорони здоров’я наступного року буде не меншою за нинішній рік. Отже, пацієнтам особливо турбуватися нема чого — гірше не буде. Набагато більше складнощів виникне для медичних працівників. Їм потрібно буде адаптовуватися до нової системи охорони здоров’я. 
 
Основна мета цієї роботи — максимально збільшити прямі витрати на хворого. Зайві видатки слід прибрати. Також передбачається виборність на конкурсній основі у колективах керівників медзакладів, яких буде затверджувати обласна рада. Вони працюватимуть за контрактом. Гадаю, з часом усі медики перейдуть на контракт­ну форму роботи. 
 
Я так розумію, що частина медичних послуг і надалі залишатиметься безкоштовною, а за деякі доведеться пацієнту платити…
 
— Однозначно, що за рахунок бюджету всі медичні послуги оплачуватися не будуть. Держава платитиме лише за ті послуги, які замовлятиме. Я вважаю, що це має бути невідкладна швидка медична допомога (в тому числі на амбулаторному і стаціонарному рівнях), лікування інфекційних хвороб, надання допомоги дітям, вагітним та іншим пільговим групам населення. Відтак будемо рахувати: якщо вистачатиме коштів, то замовлятимемо щось ще. Інші послуги будуть оплачуватися за рахунок фізичних і юридичних осіб згідно з законодавством. Тому сектор приватної медицини буде значно розширений, і всі ті тіньові кошти, які нині «крутяться» у медицині, мають бути освітлені, оприбутковані і з них сплачені податки.
 

З КОРУПЦІЄЮ ПЕРЕДУСІМ ПОТРІБНО БОРОТИСЯ В ОРГАНАХ ВЛАДИ

 
Нещодавно міністр охорони здоров’я заявив, що 2/3 випадків корупції в медицині у нас стається в лікарнях. Яка ситуація на Закарпатті, і чи щось робите для подолання цього ганебного явища?
 
— (Важко зітхає). Не потрібно з корупцією починати боротися з ФАПів чи амбулаторії. Я вважаю, що найперше слід звернути увагу на ті органи, які повинні протидіяти корупції, тобто правоохоронні. А друге — нарешті потрібно почати боротися з корупцією у Міністерстві охорони здоров’я, потому в управліннях і нижче. Якщо робити навпаки, то знову матимемо бутафорні речі й імітацію якоїсь роботи. 
 
Що стосується охорони здоров’я, то часто підміняють поняття. Хабар — це ще не корупція, так само як і подяка лікарю за допомогу в одужанні. В багатьох країнах вони узаконені і з них сплачуються податки. Корупція — це зовсім інше, і боротися з нею потрібно в державних органах влади, у тому числі й тих, які регламентують роботу системи охорони здоров’я.
 
Нині готується адміністративно-територіальна реформа, яка торкнеться й медзакладів. Що нам чекати?
 
— Я, як начальник управління, є членом комісії з добровільного об’єднання громад і представляю у ній думку медиків. Ми вже подали інформацію про структуру наших закладів, і коли йде мова про об’єднання, то озвучуємо, чи є на тій або іншій території можливість надавати медичну допомогу на належному рівні. 
 
Інше — вже кілька років йде мова про створення госпітальних округів. Таких у нашій області планувалося створити шість. Нині я переконаний, що їхнє утворення можливе тільки після проведення адміністративно-територіальної реформи. 
 
Кілька років назад обласні медичні заклади на 100% забезпечувалися з бюджету краю. Яка ситуація нині з огляду на здорожчання медикаментів, харчів тощо?
— Таке дійсно мало місце, але дуже короткий час, коли було знайдено баланс цін і витрат медзакладів. Хоча і тоді кардинального покращення надання медичної допомоги не було. Річ у тім, що за нинішньої організації системи охорони здоров’я скільки коштів не давай, завжди будуть незадоволені і буде мало. Та й гроші не вирішують усіх проблем. Тому й у ті часи пацієнти купували за власні кошти вироби медичного призначення, вартісні ліки. Тому, якщо не змінити систему хорони здоров’я, виділення навіть значних грошей — це шлях у нікуди. 
 
А щодо забезпечення ліками, то нині воно гірше, ніж було кілька років тому назад. Це пов’язано зі зміною курсу валюти і відповідно значним здорожчанням медикаментів. А кількість коштів, які держава виділяє на медицину, не збільшилася. Проблема ще й в іншому: лише зараз у районах проходять тендерні закупівлі медикаментів. Це сталося тому, що багато з них були незареєстровані, несертифіковані. Також не була зареєстрована ціна, за якою ці препарати можна купувати. Завершити закупівлю ми плануємо до середини липня, а відтак і медикаментозне забезпечення наших пацієнтів покращиться.
 

ЩОБ УРЯТУВАТИ ХОЧА Б КІЛЬКА ЖИТТІВ…

 
Знаю, що на Закарпатті з обласного бюджету виділили кілька мільйонів гривень на допомогу людям, які потребують термінових операцій за кордоном…
 
— Ця проблема виникла, коли Міністерство охорони здоров’я перестало виконувати свою рутинну функцію як орган державної влади. Мова про лікування пацієнтів за кордоном, придбання вартісних медикаментів за різними програмами. Торік зірвалися торги, до прикладу, по штучних суглобах, були проблеми у кардіології тощо. Люди почали від цього страждати. Народний депутат України Віктор Балога, який постійно і активно спілкується із закарпатцями, запропонував не чекати «з моря погоди», а щось робити. Так виникла ідея виділити з обласного бюджету кошти на вирішення найбільш болючих проблем. 
Було кілька варіантів. Зійшлися на тому, аби дофінансувати програму «Турбота», якою займається департамент соціального захисту ОДА. Голови обласної ради і обласної держадміністрації підтримали нас у цьому. Відтак на останній сесії облради було виділено 5 мільйонів гривень для надання одноразової матеріальної допомоги мешканцям, які потребують оперативного лікування за кордоном чи в Україні й мають підтверджуючі документи. 
 
Нині у нас на обліку перебувають 8 осіб. Передусім це діти і дорослі, які потребують пересадки кісткового мозку, що в Україні не роблять. Також діти, які потребують встановлення імплантів через вроджену глухоту. Якщо їх вчасно не встановити, вони залишаться інвалідами на все життя. Додаткові кошти було виділено з обласного бюджету і для придбання штучних суглобів. Один тендер уже пройшов, другий — у роботі, тож, гадаю, до кінця року ми прооперуємо всіх, хто потребує такого роду допомоги.
 
Щоправда, 5 мільйонів — це не так багато, оскільки мова йде про дуже дорогі операції. Але навіть якщо ми зможемо врятувати життя кільком десяткам земляків, гадаю, це дуже велика робота. Тому на це й пішли.
 
Ми розмовляємо напередодні Дня медичного працівника. Що побажаєте колегам?
 
— Як мовилося вище, медиків чекають непрості часи. Тому хочу звернутися до земляків з проханням згадати напередодні свята своїх лікарів, зателефонувати їм і привітати. Гадаю, колегам буде приємно. Часто кажуть, що «дохтори добре жиють», але пам’ятаймо, що нині вони у таких же складних життєвих умовах, як і всі інші. 
 
Тому колегам-медикам традиційно хочу побажати здоров’я. На жаль, часто медик, який допомагає іншим, за своїм здоров’ям не слідкує, вважає, що ще буде час на себе. Також хочу побажати нам усім взаємної підтримки і взаєморозуміння. Елементи конкуренції під час проведення реформ, звісно, будуть, але люди завжди мають залишатися людьми. Тому будьмо доброзичливими, допомагаймо і бережімо один одного.
 
Розмовляв 
Петро ПОЛІХА.

Будьте першим, хто прокоментує цю новину!

Залишити коментар

Вашу електронну пошту не буде опубліковано.


*