Пам’ятник героям Небесної сотні відкрили на місці з’явлення Божої Матері у Джублику

В урочищі Джублик (село Нижнє Болотне Іршавського району), де розташований монастир Собору Пресвятої Богородиці, відкрили й освятили пам’ятник героям, які віддали своє життя за Батьківщину. Ця подія збіглася з Указом Президента України  про присвоєння полеглим воїнам Небесної сотні звання Героя України і проголошення цієї дати  Днем гідності та свободи України державним святом.
 
Чому саме це урочище обране для пам’ятника?! 27 серпня 2002 року в Джублику Оленці Куруц та Мар’янці Кобаль із села Нижнього Болотного, котрі випасали тут корів і йшли напитися води із джерела до лісу, явилася Матір Божа. Оленка розповіла про цю подію батькові-священику Петру Кобалю. Через три дні на місці з’яви Діви Марії першу Службу Божу відправив єпископ Іван Маргітич. А вже у січні 2003 року в Джублику освячено каплицю. Це стало своєрідним початком спорудження цілого комплексу сакральних споруд, у тому числі чоловічого й жіночого монастирів Собору Пресвятої Богородиці. А Джублик став місцем паломництва віруючих. 
 
Черговою з них став пам’ятник Героям Небесної сотні. Його увінчують слова із Святого Письма «Немає більшої любові, аніж віддати своє життя за друзів своїх”. У почесній варті — воїни, котрі прибули із зони АТО. З-поміж гостей — матері двох воїнів, які загинули під час оборони Донецького аеропорта, й переселенці зі сходу України, котрі знайшли тимчасовий прихисток у монастирі.  
 
У проповіді мукачівський єпископ-помічник Ніл та ігумен монастиря Атанасій пом’янули полеглих патріотів. «Вони уже з Богом, але ми будемо пам’ятати їх вічно. Герої не вмирають”. Відтак воїни з АТО спільно зі священнослужителями знімають державний прапор України з пам’ятника, покладають до нього живі квіти й вінки, запалюють свічки пам’яті. Власне, скульптура вирізьблена з білосніжного каменю — Ісус тримає на колінах тіло полеглого воїна і молиться над ним. Автори пам’ятника — закарпатські митці Віктор Цап із Жденієва Воловецького району та Петро Матл із Мукачева. Петровому різцеві належать й інші скульптури в монастирі, іконостас в капличці…
 
Володимир МАТЕЙКО,
Іван ГУДЗОВАТИЙ.
Ужгород—Нижнє Болотне—
Ужгород.

Будьте першим, хто прокоментує цю новину!

Залишити коментар

Вашу електронну пошту не буде опубліковано.


*