Пенсії зросли, але не набагато

Як відомо, із 1 травня цього року в Україні змінився прожитковий мінімум для осіб, що втратили працездатність (1312 грн). Це, звісно, позначиться й на пенсійному забезпеченні.

Як повідомила на брифінгу  начальник ГУ ПФУ в Закарпатській області Анастасія Пентек, перерахунок здійснено автоматично, тому звертатися в органи ПФ не потрібно. В краї з 271072 одержувачів цивільних пенсій перерахунок провели  92%. Відповідно у травні-2017 потреба в коштах на виплату пенсій у порівнянні з квітнем збільшилася на 12,6 млн. і склала 483,3 млн грн, при цьому середній розмір підвищення на одного пенсіонера становив близько 60, 90 грн. А ще в області на обліку перебуває 10554 військових пенсіонерів, і для них треба 28,8 млн грн. У травні підвищений розмір пенсії отримали 5294, із них, при цьому середній розмір підвищення – 87,47 грн.

Щодо мінімальних пенсій за віком, то повний страховий стаж для призначених до 1.10.2011 року – 25 років для чоловіків та 20 для жінок. А для призначених пізніше або перерахованих після цієї дати  – відповідно 35 та 30 років. Максимальний розмір пенсії нині становить 10740 грн.

Тепер щодо виплати пенсій для працюючих пенсіонерів. Відповідно до ЗУ «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», їм вона не перераховується в разі збільшення прожиткового мінімуму. З 1 травня залишаться без змін і підвищення та доплати, встановлені в фіксованому розмірі, а не у відсотках від прожиткового мінімуму. Також не перераховуються пенсії за віком для осіб, що не мають повного страхового стажу (за винятком інвалідів). У разі, коли щомісячний розмір пенсійних виплат не досягає 949 гривень, таким особам надається щомісячна державна адресна допомога, пояснює А.  Пентек. І нагадує: в ПФ працюють телефони гарячих ліній – як в головному управлінні: 61-40-49, так і в підвідомчих управліннях. Крім цього, створено веб-портал та функціонує WEB-сайт головного управління pfu-zak.gov.ua, де ви можете ознайомитися зі змінами у сфері пенсійного забезпечення, роз’ясненнями нормативно-правових актів тощо.

Оксана ШТЕФАНЬО

Будьте першим, хто прокоментує цю новину!

Залишити коментар

Вашу електронну пошту не буде опубліковано.


*