ПЕРША ВИКОНАВИЦЯ БАЛАДИ «ПЛИВЕ КАЧА ПО ТИСИНІ» ВІРА БАГАНИЧ

удостоєна почесного звання «Заслужений артист України»

24 серпня Президент України Петро Порошенко підписав указ «Про відзначення державними нагородами з нагоди Дня незалежності України». У списку відзначених за значний особистий внесок у державне будівництво, соціально-економічний, науково-технічний, культурно-освітній розвиток України, вагомі трудові здобутки та високий професіоналізм є й п’ятеро мешканців Закарпаття.

Так, почесне звання «Заслужений артист України» присвоєно співачці та фольк­лористці Вірі Гамазі (Баганич). Нагадаємо, що Віра Баганич у 60-х роках минулого століття перша виконала на професійній сцені баладу «Пливе кача по Тисині», а в 1972-му записала її на платівку фірми «Мелодія». Цю народну пісню, яку верховинці співали, коли виїжджали на заробітки в чужі краї, співачка почула від своєї матері в 1959-му. Згодом баладу творчо опрацював відомий гурт «Піккардійська терція», а з 2014-го вона перетворилася на народний реквієм за загиблими на Майдані під час Революції гідності та в ході бойових дій на Донбасі.

Цьогоріч 23 серпня Віра Баганич, котрій у травні виповнилося 80, виконала «Пливе кача по Тисині» в обласному музично-драматичному театрі для вшанування світлої пам’яті загиблих на Донбасі закарпатців.

Указом Президента відзначені також Степан Шолтес (удостоєний почесного звання «Народний художник України»), Тетяна Літераті (стала заслуженим журналістом України), Мирослава Росул (відтепер – заслужений художник України) та Олександр Балега (заслужений природоохоронець України).

Будьте першим, хто прокоментує цю новину!

Залишити коментар

Вашу електронну пошту не буде опубліковано.


*