Питання легалізації зарплат та зайнятості населення обговорили на нараді в ОДА

В ОДА під головуванням директора департаменту соцзахисту населення Михайла Петрішки відбулася підсумкова селекторна нарада з райдержадміністраціями й міськвиконкомами з питань легалізації виплати зарплати та зайнятості населення.

В ході засідання перший заступник начальника Управління Держпраці в Закарпатській області Василь Грицик поінформував про результати роботи. З початку року держінспектори здійснили 513 інформаційно-превентивних заходів, спрямованих на попередження порушень законодавства про працю. Виявлено 61 працівника, який працював без повідомлення органів ДФС, ще 105 роботодавців використовували працю 444 осіб без оформлення трудового договору.

За результатами проведених перевірок відповідальним особам внесли приписи на усунення виявлених порушень, складено та скеровано на розгляд суду 87 адмінпротоколів та винесено 96 постанов про накладання фінансових санкцій на понад 47,5 млн грн.

Про стан дотримання платниками норм законодавства про оплату праці розповіла перший заступник начальника ГУ ПФУ в області Наталя Кіш. Загальна кількість застрахованих становила 292 тисячі осіб, що на 9,2 тисячі більше, ніж у грудні 2017-го. З початку року відбулося зменшення кількості застрахованих, які отримують зарплату менше встановленого законодавством мінімуму, на 33,1%, у тому числі по бюджетних організаціях – на 27,8%. Тих, хто працював неповний робочий час, було 17 948, у порівнянні з січнем 2018-го їх поменшало на 535. Найбільше таких у державному управлінні – 36,2%, охороні здоров`я – 20,4%, освіті – 11,4%, оптовій та роздрібній торгівлі – 6,9%.

В області 133,8 тисячі (69,3%) найманих працівників отримують зарплату в діапазоні від однієї до трьох мінімальних (від 3723 до 11 169 гривень). З них 57,5 тисячі – від 5 до 10 тис. грн. 17% найманих працівників отримують від 3 до 15 «мінімалок» (11 169 – 55 845 гривень).

За підсумками наради прийнято рішення щодо посилення ефективності діяльності робочих груп із питань легалізації виплати заробітної плати та зайнятості населення, забезпечення реалізації рішень, спрямованих на підвищення рівня оплати праці та дотримання відповідних норм законодавства.

Будьте першим, хто прокоментує цю новину!

Залишити коментар

Вашу електронну пошту не буде опубліковано.


*