ПИТИ ЧИ НЕ ПИТИ…

Як втамувати спрагу?

Про те, що у спекотні літні дні слід багато пити, знає кожен. Закарпатці зазвичай багато вживають бочкового квасу, газованої води, холодного зеленого чаю, свіжого молока або просто води. А чи замислився хтось про те, яку користь організму приносять ці напої?

Квас, наприклад, буває справжній і несправжній. Справжній квас цінний тим, що в ньому містяться молочнокислі бактерії, вітаміни групи В і різні корисні ферменти, тому він нормалізує всі процеси в кишечнику, позитивно впливає на обмін речовин, піднімає тонус, запобігає розвитку шкідливих мікроорганізмів. Але він протипоказаний у великих кількостях тим, хто страждає гіпертонією, гастритом, цирозом печінки. Він відмінно втамовує спрагу і приємний на смак. Але якщо на етикетці написано, що в напої є ароматизатори або підсолоджувачі, то це не квас, а звичайна газована вода.

Щодо газованої води, то варто згадати, що користі від неї організму немає ніякої. Зате шкоду вона приносить, бо в ній міститься величезна кількість цукру, що призводить до діабету і ожиріння. Напої на зразок кока-коли містять багато фосфорної кислоти, що призводить до дефіциту кальцію в організмі. Кола-лайт, можливо, і належить до продуктів, від яких не повніють, зате вона погіршує серцеву діяльність і протипоказана вагітним жінкам.

Сік буває виробничим і свіжовичавленим. У соці виробничого походження практично нема корисних речовин. Звичайно, краще зупинити свій вибір на органічних соках, оскільки вони багаті вітамінами і пройшли ряд сертифікацій та перевірок. Калорійність соків досить висока через те, що в них багато фруктози і сахарози. Тому соками не слід захоплюватися. Свіжовичавлені соки мають ті ж корисні властивості, що і плоди, з яких їх готують. Але краще надавати перевагу овочевим сокам, ніж фруктовим.

Але, як виявилося, найкориснішим у спеку є зелений чай з льодом. Він сприяє схудненню, поліпшує обмін речовин, виводить з організму шкідливі речовини, знижує рівень холестерину. Але і його споживання повинно бути в міру, тому що надлишкове вживання зеленого чаю може порушити роботу печінки і нирок.

Що стосується молочних напоїв, то вони, безумовно, корисні, оскільки є джерелом безлічі вітамінів, мінералів, кисломолочних бактерій. Єдиний їхній мінус — калорійність. Тож пити чи не пити, вирішувати вам.

Будьте першим, хто прокоментує цю новину!

Залишити коментар

Вашу електронну пошту не буде опубліковано.


*