ПІВМІЛЬЙОНА ДОЛАРІВ УГОРСЬКИХ ІНВЕСТИЦІЙ ДЛЯ ЗАКАРПАТТЯ

Обласна рада та МЗС Угорщини підписали угоду про співпрацю

У середу, 18 грудня, голова Закарпатської обласної ради Іван Балога, який разом із делегацією перебував з офіційним візитом у Будапешті, підписав угоду з Держсекретарем МЗС Угорщини Жолтом Нейметом про співпрацю у виконанні проектів розвитку, що здійснюються у рамках Східного партнерства. Свій підпис також поставив голова благодійного фонду Закарпатського угорського педагогічного інституту Василь Брензович.

До складу делегації, що побувала на підписанні угоди, також увійшли генеральний консул Угорщини в Ужгороді Йожеф Бачкаї, керуючий справами виконавчого апарату обласної ради Михайло Попович, голова Ужгородської районної ради, керівник асоціації голів районних рад області Михайло Фединець.  

У березні минулого року Іван Балога та Жолт Неймет уклали угоду про співпрацю. Тоді міністерство закордонних справ Угорщини надало Закарпаттю допомогу в розмірі одного мільйона доларів США для проведення реконструкційних робіт, завдяки чому було виконано 56 проектів розвитку в закладах краю. Вдалося оновити дитсадки, школи, будинки культури, вищі навчальні заклади області. Таким чином, у рамках співпраці на Закарпатті був виконаний найбільш результативний проект розвитку за останні 20 років.

Під час візиту Жолта Неймета в нашу область у листопаді він пообіцяв, що угорський уряд продовжить співпрацювати з обласною радою і у 2014 році.

Нова угода, яку було досягнуто в Будапешті, визначає проекти розвитку, а її підписанти беруть на себе їх фінансування на паритетній основі (50% на 50%), а також обумовлюють діапазон співпраці. Наразі йдеться про надання фінансової допомоги у сумі півмільйона доларів США з угорського боку. До 15 березня 2014 року належить узгодити перелік об’єктів, в які будуть залучені інвестиції.

Упродовж виконання проекту партнери зобов’язуються сприяти один одному в його реалізації всіма можливими засобами, намагатимуться вирішувати проблеми, пов’язані з цим шляхом переговорів.

Голова обласної ради Іван Балога від імені закарпатської громади подякував угорським партнерам за інвестиції в гуманітарну сферу Закарпаття. «Це — приклад безкорисливої допомоги європейської країни. Саме Європа дає нам чіткий сигнал, що тут чекають на Україну, готові допомагати. Угорщина не перший рік допомагає Закарпаттю. І цей проект, який ми започаткували, є найкращим за останні часи», — резюмував Іван Балога.

В свою чергу Держсек­ретар Угорщини Жолт Ней­мет зазначив, що Закарпатська обласна рада – надійний партнер у транскордонному співробітниц­тві і проекти, які вдалося втілити на Закарпатті за останні півтора року, свідчить саме про це. «На нас чекає ще багато добрих справ. Сподіваємося, що від нашої активності міцнішатиме українсько-угорська дружба», — зазначив Жолт Неймет.

Будьте першим, хто прокоментує цю новину!

Залишити коментар

Вашу електронну пошту не буде опубліковано.


*