Середа
22 листопада 2017 р.
Електронна версія газети
Нехай у ваш дім приходять тільки добрі новини

ПОРА ЗБИРАТИ ГЛИВИ

Смачні осінні гриби лікують навіть від раку

Де-де, а у верховинському краї спостерігається справжній грибний марафон. Стартує «тихе полювання», як правило, у травні, коли на деревах, в основному буках, з’являються так звані пістряки, а завершується аж із настанням зими. Хоч вершини гір на Міжгірщині вже одяглися у снігові папахи, але й зараз традиційно люди з торбами вирушають у лісові мандрівки. В цей період найбажаніші трофеї – гливи, що виростають останніми в сезоні, наймасовіше – в листопаді.

Вони, як і весняні пістряки, також здебільшого ростуть на підкошених вітровалами букових колодах чи гнилих пнях, а то й на здорових деревах – липах, тополях, осиках... Устричні гриби – існує ще й така їх синонімічна назва – за опуклою формою нагадують капелюшок, мають надзвичайно приємний запах, схожий із духмяним житнім хлібом чи мигдалем, а за кольором бувають темно-сірі чи попелясто-бурі з фіолетовим відтінком. На гливи передусім щастить поблизу села Вучкове, околиці якого обперезані буками, або під просторою полониною Кук. Зазвичай вони ростуть роєм. Трапляється, що з одного дерева можна заповнити цілий рюкзак. Правда, інколи до них і не дістанешся, бо виростають високо на дереві. Але часом ці спорові рослини знаходяться ледь не біля порога хати – на яблунях, грушах. Міжгірець Олександр Шовак розповів казус, коли на гливи натрапив біля хліва: виросли на подвір’ї на викинутому валові – свинській годівниці.

Гливи ростуть і на околиці Вучкового – переконався грибник із Міжгір’я Володимир ПИЛИПЧИНЕЦЬ (Фото автора)

Спартанські гриби – так їх ще величають, бо не бояться перших заморозків, а за поживними якостями майже не поступаються першосортним білякам: містять білки, мінеральні речовини, вуглеводи, жири, вітаміни різних груп. Їх маринують, солять, сушать. Особливо делікатесні, коли споживати тушкованими або свіжосмаженими – після попереднього проварювання. Існує понад десяток рецептів приготування: з додаванням цибульки або часнику, сметани чи майонезу, лаврових листків, зелені тощо. Смачно їсти в парі з картоплею, хоча готують із них і супи, пироги, овочеві рагу…

                                                                                 Фото автора

Корисні гливи і в… медицині. Зокрема здатні виводити радіоактивні речовини, очищати організм від важких металів, нормалізувати артеріальний тиск, зміцнити імунітет. Японські вчені довели, що ці гриби є профілактичним засобом від появи як доброякісних, так і злоякісних пухлин.

Василь ПИЛИПЧИНЕЦЬ

Свіжий номер газети

новини

Calendar

Пн
Втр
Срд
Чтв
Птн
Сбт
Ндл
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
December 2013
 

...