Потік трудових мігрантів за кордон має тенденцію до зростання

Проблеми закарпатського заробітчанства цього тижня обговорювали науковці, представники органів влади та, власне, ті, хто безпосередньо стикався з міграцією.

Ініціатором зустрічі стала Закарпатська обласна організація Національної спілки краєзнавців України, яку очолює Михайло Делеган. Він акцентував, що наразі спостерігаємо нову форму заробітчанства – міграцію від війни.

Заступник начальника головного управління Державної міграційної служби у Закарпатській області Михайло Рак каже, що цьогоріч, як і в попередні роки, спостерігається тенденція до збільшення видачі закордонних паспортів. Так, якщо у 2013-му їх отримали 60 тисяч закарпатців, то минулого року ця цифра збільшилася майже в півтора раза. А вже у першому кварталі поточного року паспорт отримали 22 тисячі осіб. До того ж, за словами очільника, цьогоріч уже 400 закарпатців подали відповідні документи для виїзду на постійне місце проживання за кордон, минулого року таких осіб було 1250. Однак з цієї категорії мігрантів повернулися в Україну більше 90 громадян.
 
Про внутрішнє безробіття вів мову директор Закарпатського обласного центру зайнятості Юрій Фущич. Зокрема, він повідомив, що нині 10 тисяч краян звернулися по допомогу в пошуках роботи. Середня ж заробітна плата вакантних посад – 1830 гривень, однак не всі погоджуються на таку оплату. Тому відсутність робочих місць та низька заробітна плата породжують одну з основних причин виїзду українців за кордон.
 
Михайло Делеган переконаний, що нині необхідно оперативно реагувати на процеси міграції та зробити усе для того, аби закарпатці мали змогу достойно жити у своєму краї. Саме тому учасники «круглого столу» підготували проект пропозицій, які адресуватимуть Верховній Раді України, Кабміну та місцевим органам державної влади.
 
Яна МИЙСАРОШ.

Будьте першим, хто прокоментує цю новину!

Залишити коментар

Вашу електронну пошту не буде опубліковано.


*