ПОТРІБНО ПРИЙНЯТИ ЗУ «ПРО МИРНІ ЗІБРАННЯ»,

На сесії облради цього четверга прийняли й рішення «Про Звернення Закарпатської обласної ради щодо необхідності законодавчого врегулювання питання організації та проведення мирних зібрань». Його направлять до Президента та Верховної Ради України.

У документі сказано: «Ми, депутати Закарпатської обласної ради, звертаємося до вас стосовно необхідності законодавчого врегулювання питання організації та проведення мирних зібрань. Відповідно до ст. 39 Конституції України громадяни мають право збиратися мирно, без зброї і проводити збори, мітинги, походи і демонстрації, про проведення яких завчасно сповіщаються органи виконавчої влади чи місцевого самоврядування. Згідно з ч. 2 цієї статті, обмеження щодо реалізації цього права може встановлюватися судом відповідно до закону і лише в інтересах національної безпеки та громадського порядку – з метою запобігання заворушенням чи злочинам, для охорони здоров’я населення або захисту прав і свобод інших людей. У зв’язку з тим, що в Україні відсутній спеціальний закон, який би мав визначати порядок організації та проведення мирних зібрань, ні їх учасники, ні представники влади не можуть бути впевнені у правомірності своїх дій».

Процеси в українському суспільстві підтверджують нагальність та важливість врегулювання порядку проведення мирних зібрань. Все актуальнішою стає проблема попередження насильства, особливо з огляду на наявність великої кількості парамілітарних груп та знач­ну кількість нелегальної зброї й вибухівки. Свідченням цього є вибух під час мирної ходи у Харкові в 2015-му, події того ж року у Києві біля Верховної Ради, коли в правоохоронців кинули бойову гранату та загинуло четверо бійців Нацгвардії.

Відтак депутати глибоко стурбовані, що ці негативні тенденції зачепили й багатонаціональне Закарпаття, яке завжди було осередком толерантності. «Так, 17 березня 2018 року в Ужгороді відбувся «Марш Слави Героїв», присвячений відзначенню 79-ї річниці від дня проголошення незалежності Карпатської України, в якому взяли участь представники націоналістичної організації «Карпатська Січ», ВО «Тризуб» ім. С. Бандери, бійці 1 резервної сотні ДУК ПС – «Закарпаття» та «Правий сектор». Зовнішній вигляд учасників ходи, гасла, які вони викрикували, свідчили про далеко не миролюбний характер акції. Тільки завдяки злагодженим діям працівників Нацполіції та нацгвардійців вдалося уникнути сутичок та провокацій із боку радикалів.

Зважаючи на те, що в період активізації руху громадянських та політичних сил проведення зборів, мітингів, походів і демонстрацій викликає особливу увагу й резонанс у суспільстві, з метою створення умов для вільної реалізації свободи мирних зібрань в Україні відповідно до вимог ст. 39 Конституції, захисту прав і свобод громадян, просимо вас відреагувати на нагальну потребу суспільства шляхом невідкладного прийняття Закону України «Про мирні зібрання», який врегулює порядок проведення таких зібрань та передбачить заборону використання масок, інших засобів чи способів маскування з метою уникнення ідентифікації осіб, що беруть участь у таких заходах», – зазначається в зверненні депутатів.

Будьте першим, хто прокоментує цю новину!

Залишити коментар

Вашу електронну пошту не буде опубліковано.


*