ПОВЕРНЕННЯ ТІБЕРІЯ СІЛЬВАШІ –

київського мукачівця

17 листопада в «ILKO Gallery» в Ужгороді урочисто відкрили персональну виставку 70-річного столичного мукачівця Тіберія Сільваші, який працює у напрямі нового абстрактного мистецтва. А 18-го тут же презентували книжку – «Реальність. Т. Сільваші».

Це вперше на Закарпатті представили його роботи у форматі цілісного проекту – внаслідок співпраці київського арт-центру «Я Галерея» та ужгородської «ILKO Gallery». І ви маєте місяць, щоб це побачити.

На відкритті засновник галереї Михайло Ілько сказав: «Людина, яка живе в іншому місті, завжди ментально повертається туди, де народилася та виросла. Для Тіберія Сільваші це повернення на батьківщину, мені здається, є дуже знаковим». Куратор виставки Павло Гудімов (до речі, свого часу був у гурті «Океан Ельзи») зазначив: «Вже працюючи над «Реальністю», я взяв на себе відповідальність зробити виставку-книгу, щоб обов’язково розповісти про аспекти біографії митця, аби було зрозуміло, як він розвивався. В Ужгороді ми робимо приквел історії про Тіберія Сільваші – показуємо студентські твори, а також 1980-х та 90-х років, просторові проекти, якими він займається понад десятиліття…».

Старі фото на стінах, тексти, роботи майстра і світлини проектів у різних майстернях дали змогу ужгородському глядачу дізнатися про митця і зрозуміти його.

Тому влучно підкреслив мистецтвознавець Михайло Сирохман: «Тіберій Сільваші» – це, фактично, творчість, що перетікає межі формату, виставкової стіни, зали, галереї, легко трансформується у вербальний виклад, може перевтілитись у тексти, набути форми книжки чи стати театром, постановкою, в яку втягнуто самого автора й оточення, і зрештою, стати проектом різноманітних проектів… Він розпочався до відкриття, його частиною стало очікування і передчуття, далі розгорнулося дійство відкриття, де одним із об’єктів (а насправді, магічним центром) був сам Сільваші, а імпульси його робіт створили силове поле, яке відвідувачам не вдалося здолати, і в підсумку вони, незвично щасливі, довго не могли покинути виставковий простір».

На виставку завітав і Анатолій Криволап, який вважається одним із найдорожчих художників України та має хату на Закарпатті, а також чиновники від освіти та депутати.

Сам же винуватець дійства пан Сільваші зауважив: «Так сталося, що довгий час я мав виставки майже по всьому світу, але жодної – в Ужгороді. Тому страшенно радий, що мене запросили й ми зробили цей проект».

Оксана ШТЕФАНЬО
Фото автора

Будьте першим, хто прокоментує цю новину!

Залишити коментар

Вашу електронну пошту не буде опубліковано.


*