Повернути скіфське золото Україні вирішив суд Амстердама

Колекція скіфського золота з кримських музеїв експонувалася в музеї Аллард Пірсон у столицi Нiдерландiв і залишилася там після анексії півострова Росією.
Суд прийняв рішення повернути скіфське золото Україні на основі конвенції ЮНЕСКО, згідно з якою твори мистецтва мають бути повернуті суверенній державі, яка надала їх у тимчасову експозицію.

Чотири кримські музеї – Центральний музей Тавриди, Керченський історико-культурний заповідник, Бахчисарайський історико-культурний заповідник і Національний заповідник «Херсонес Таврійський» – звернулися до суду з вимогою повернути експонати їм. Судді відкинули її, оскільки Крим не є суверенною державою. На думку суду, Україна по праву вимагала повернути своє культурне надбання.

Нагадаємо, в лютому 2014 колекція скіфського золота була вивезена в Амстердам для участі у виставці «Крим: золото і таємниці Чорного моря», яка проходила в Музеї Пірсона.

Експозиція складається з колекцій п’яти музеїв, один із яких знаходиться в Києві, а чотири – в Криму. Серед 500 експонатів виставки – артефакти зі скіфського золота, церемоніальний шолом, коштовне каміння й мечі стародавніх греків і скіфів.

Водночас суд ухвалив рішення, що наша держава має компенсувати музею Алларда Пірсона витрати на зберігання та інвентаризацію колекції на суму 111 тисяч євро. Сторони процесу мають три місяці на оскарження рішення суду. Кримські музеї вже заявили, що скористаються цим правом.

Будьте першим, хто прокоментує цю новину!

Залишити коментар

Вашу електронну пошту не буде опубліковано.


*