ПрАТ «закарпаттяобленерго» вкотре попереджає про небезпеку ураження електричним струмом

Останнім часом сумна статистика ураження як дорослих, так і дітей електричним струмом поповнилася прикрими нещасними випадками зі смертельними наслідками. Упродовж жовтня 2017 року на обладнанні енергетичних компаній України загинули 4 сторонні особи.

Переважна більшість смертельного травмування сторонніх осіб на електрообладнанні енергетичних компаній пов’язана зі самовільним проникненням у розподільчі пристрої трансформаторних підстанцій та торканням до струмовідних частин електроустановок: хтось робить це з метою крадіжок електрообладнання, а хтось – для ефективного «селфі». А все – через недбалість людей і недостатність усвідомлення небезпеки. Електрична напруга невидима для зору та сприйняття людиною, а отже, загроза життю не усвідомлюється до моменту ураження.

У нашій державі існують Правила охорони електричних мереж (далі – Правила), якими, крім іншого, прописано умови запобігання нещасним випадкам від впливу електричного струму. Ними визначені охоронні зони електричних мереж, де перебувати реально не можна. Тобто наближення на визначену відстань до енергетичних об’єктів або проведення в цих зонах будь-яких робіт чи заходів небезпечне для життя:

Напруга повітряних

ліній електропередачі, кВ

Охоронна зона,

в метрах

до 1 кВ

2 м

до 20 кВ

10 м

35 кВ

15 м

110 кВ

20 м

150, 220 кВ

25 м

330, 400, 500 кВ

30 м

750 кВ

40 м

Задля уникнення ураження електричним струмом забороняється в охоронних зонах повітряних і кабельних ліній, трансформаторних підстанцій виконувати будь-які дії, що можуть порушити нормальну роботу електричних мереж, спричинити їх пошкодження або призвести до нещасних випадків.

Для запобігання нещасним випадкам дотримуйтесь таких правил

Не заходьте на територію і в приміщення об’єктів електричних мереж.

Не відкривайте двері огороджень електроустановок і не проникайте за огорожі й бар’єри.

Не піднімайтеся на опори ліній електропередачі, обладнання трансформаторних підстанцій, розподільних пунктів.

Не запускайте поряд із лініями електропередачі спортивні моделі літальних апаратів, повітряних зміїв, не кидайте на проводи будь-які сторонні предмети.

Не рибальте поблизу ліній електропередачі.

Не розпалюйте під лініями електропередачі вогнища, не складайте дрова, солому й інші легкозаймисті речі.

Не наближайтеся до обірваного проводу на відстань ближчу, ніж 8 метрів.

Не торкайтесь обірваних проводів.

Під час грози, якщо ви перебуваєте на вулиці, уникайте наближення до об’єктів електричних мереж.

Дотримуйтеся вимог попереджувальних знаків і плакатів, якими позначені місця небезпеки від ураження електричним струмом, заборони риболовлі в охоронних зонах повітряних ліній електропередач.

Застережні знаки, якими позначено небезпечні місця

Не нехтуйте цими правилами! Прості речі рятують життя!

ПрАТ «Закарпаттяобленерго» звертається до всіх закарпатців: якщо ви стали свідком крадіжки електрообладнання, зливу оливи з трансформаторів, зняття дротів ліній електропередач, несанкціонованих робіт поблизу ліній електропередач, підіймання сторонніх осіб на опори ЛЕП, побачили відкриті двері електроустановок та проведення будь-яких робіт людьми, які не є працівниками ПрАТ «Закарпаттяобленерго» (це можна визначити по спецодягу зеленого кольору із написом) на ньому ПрАТ «Закарпаттяобленерго», а також за аналогічним написом на припаркованій поряд машині), повідомляйте на гарячу лінію ПрАТ «Закарпаттяобленерго»: 0-800-501-620 (безкоштовно для стаціонарних і мобільних телефонів) із будь-якого регіону області.  

Бажаємо вам лише гарних подій у житті!

Адміністрація ПрАТ «Закарпаттяобленерго»

Будьте першим, хто прокоментує цю новину!

Залишити коментар

Вашу електронну пошту не буде опубліковано.


*