Правозахисники закликають Порошенка допомогти закарпатцю Едварду Чікошу, який може померти у в’язниці Єгипту

Представники правозахисних організацій закликали президента Петра Порошенка домовитись про звільнення українця Едварда Чікоша. Він уже сім років перебуває у в’язниці Єгипту за сфальсифікованими звинуваченнями. Зустрітися з президентом Єгипту Порошенко має змогу під час свого візиту до США. В межах 73-ї сесії Генеральної Асамблеї Організації Об’єднаних Націй він проведе низку зустрічей з лідерами країн світу.
Про це йдеться в зверненні до глави держави, підписаному, зокрема, Центром інформації про права людини.
Як зазначають підписанти, Едвард Чікош страждає на хронічне обструктивне легеневе захворювання. А через кліматичні особливості та незадовільні умови тримання у в’язниці у Едварда Чікоша відбуваються постійні гострі напади хвороби. Також відомо про підозри на наявність у нього онкологічного захворювання. Тому є нагальна необхідність в подальшому обстеженні у спеціалізованій клініці та, можливо, системному лікуванні в стаціонарних умовах, йдеться в заяві. Правозахисники наголошують, що без невідкладної медичної допомоги чоловік може померти.
“Едвард Чікош, попри те, що вже сім років перебуває у в’язниці, не втрачає надію на звільнення. Спільно з колегами, громадським сектором, небайдужими людьми робимо усе від себе залежне, щоб наблизити цей день. Але наших зусиль недостатньо. Необхідно задіяти найвищі інститути державної влади, аби врятувати від загибелі українського громадянина. Й ми сподіваємось, що особиста зустріч президентів двох держав України та Єгипту прискорить вирішення проблеми”, – зазначила у коментарі Центру інформації про права людини голова підкомітету Верховної Ради з питань ґендерної рівності і недискримінації Ірина Суслова.
Едварда Чікоша, який працював у сфері туристичного бізнесу, затримали єгипетські правоохоронці у жовтні 2011 року. Його звинуватили в контрабанді однієї одиниці зброї та у намірі вчинити масові заворушення. У березні 2012 Едварда Чікоша судив надзвичайний суд Арабської Республіки Єгипет та засудив його до 25 років ув’язнення без права апеляції.
Автори заяви наголошують, що Едвард Чікош не мав можливості повноцінно реалізувати своє право на захист. Так, досудову справу Едварда Чікоша вела прокуратура держбезпеки, що було порушенням КПК Єгипту. За весь час йому лише двічі дали можливість ознайомитись із матеріалами справи. Окрім того, Едварда Чікоша судив надзвичайний військовий суд: засідання було швидкоплинне й вирок винесли, ґрунтуючись на сумнівних показах одного свідка, а також військових офіцерів, зазначають правозахисники, повідомили з прес-служби народного депутата України Роберта Горвата.

Будьте першим, хто прокоментує цю новину!

Залишити коментар

Вашу електронну пошту не буде опубліковано.


*