Презентовано результати проекту про протидію етнічній дискримінації та антисемітизму в Закарпатті

В Ужгороді проведенофінальну конференцію-презентацію продуктів проекту, якапідвела підсумки тематичногогранту «Боротьба з етнічною дискримінацією та антисемітизмом в Закарпатті», що здійснювався за підтримки Фонду сприяння демократії Посольства США в Україні громадською організацією «Агенція досліджень регіонального розвитку «Карпатія» впродовж 2017 – 2018 років.

За задумом організаторів цей захід підсумував спільну роботу партнерів за рік. Для широкої аудиторії було презентовано проектні складові, оглянуто хід занять з цільовою групою, роботу над прикінцевими продуктами тощо. Присутні мали можливість пересвідчитися в актуальності досліджуваної проблеми й ефективності точкових заходів для реалізації перспективних планів щодо подолання ймовірних негативних факторів у суспільно-політичному житті регіону.

Ключова частина заходу була присвячена презентації прикінцевих продуктів проекту – навчально-методичного посібника «Пізнання змінює сприйняття», документальної кінострічки «Щедрість Срібної Землі» і тематичних плакатів.

У обговоренні змісту книжки взяли участь автори праці (Маріан Токар, Оксана Савко, Кристина Червеняк, Євген Ясінський), а також гості, представники місцевої влади, інших громадських організацій. Також пройшла дискусія після перегляду прем’єрного показу кінофільму, яка продемонструвала Закарпаття як толерантний і мирний регіон (окрема подяка кіноконсультанту Олександру Герешку, співачці Мирославі Копинець за наданий музичний супровід, а також тим, хто працював над сюжетом, озвучував і перекладав текст Михайлу Басарабу, Маріану Токарю, Наталії Сватюк, Наталії Осадчій, Ніколетті Мегелі, Інгрід Мацко, Мирославу Горвату, Шалому Ієзе з Руанди, Віктору Анаго-Аманзе зі США та Самуєлю Чісом з Нігерії).Під час жвавого обговорення сюжету фільму було висловлене бажання присутніх подати стрічку для широкої аудиторії глядачів через мережу Інтернет. Презентовано розроблені командою проекту антидискримінаційні плакати.

У роботі підсумкової конференції взяли участьпредставники місцевої влади, вчені, викладачі і студенти Ужгородського національного університету, учителі та вихователі загальноосвітніх навчальних закладів, громадські діячі. Теми виступів стосувалися широкого спектру етнонаціональних відносин у регіоні та Україні.

У підсумку учасники висловили задоволення проведеним спільним часом і подякували грантодавцям та команді проекту за можливість взяти участь у роботі над актуальною проблемою. Слоган проекту – «Пізнання змінює сприйняття» – повністю виправдав себе у процесі роботи. Також було акцентовано увагу на ефективності прикінцевих продуктів, які знайдуть свою аудиторію і матимуть практичне застосування. Завдяки участі у проектіцільова група збагатила свої знання з проблем протидії етнічній дискримінації та антисемітизму в регіоні.Учасникам проекту було урочисто вручено сертифікати грантової програми.

Загалом, проект включав двоетапні публічні заходи для цільової групи (5 навчально-інформаційних семінарів і 3 тренінги-практикуми), просвітницькі заходи серед учнівської та студентської молоді в рамках громадської просвітницько-інформаційної платформи «STOP дезінформації! Ні расово-національній дискримінації та антисемітизму», робочі зустрічі з представниками місцевої влади, просвітницько-інформаційну медіапідтримку тематики проекту в ЗМІ, а також підготовку і видання тематичного навчально-методичного посібника, виготовлення документальної кінострічки й розробку та друк тематичних антидискримінаційних плакатів. Відповідно учасники проекту з усіма завданнями справилися успішно.

Маріан Токар, координатор проекту, голова ГО «Агенція досліджень регіонального соціуму «Карпатія» (Ужгород)

Будьте першим, хто прокоментує цю новину!

Залишити коментар

Вашу електронну пошту не буде опубліковано.


*