ПРІОРИТЕТНІ ПРОЕКТИ УЗГОДИЛИ

Закарпатська та Саболч-Сатмар-Березька області

10 травня на запрошення голови загальних зборів Саболч-Сатмар-Березької області (Угорщина) Оскара Шестака делегація Закарпатської облради, яку очолив Михайло Рівіс, взяла участь у двосторонній зустрічі та чергових загальних зборах Європейського об’єднання територіального співробітництва з обмеженою відповідальністю «Тиса».

У ході перемовин обговорили підготовку проектів між Закарпатською та Саболч-Сатмар-Березькою областями й узгодили програму візиту в Ужгород президента Комітету регіонів ЄС Маркку Марккули, що відбудеться 27 травня під час презентаційного форуму ЄОТС «Тиса». Серед стратегічних питань визначили такі проекти, як розвиток регіонального телебачення Келчеї (м. Ніредьгаза) та Закарпатської ОДТРК «Тиса-1», створення транскордонного центру партнерства.

Коли мова зайшла про тверді побутові відходи, Михайло Рівіс зауважив: на сьогодні це найактуальніша проблема, особливо в гірських районах краю. Сміття після кожного паводка «експортується» до Угорщини. Тому нині необхідно хоча б на Берегівщині, Тячівщині та Ужгородщині побудувати сміттєпереробні заводи, аби якнайшвидше вирішити проблему зі стихійними звалищами та утилізацією непотребу.

Далі йшлося про відновлення пасажирського залізничного сполучення «Інтер Сіті» Будапешт – Мукачево (Ніредьгаза – Ужгород) по європейській колії. За словами Оскара Шестака, це питання перебуває на контролі в міністра національного розвитку Угорщини, триває робота з пошуку фінансових ресурсів.

Також сторони обговорили питання забезпечення питною водою прикордонних населених пунктів Ужгородського району. З цього приводу висловився перший заступник голови облради Йосип Борто, надавши угорській стороні слушні пропозиції, які були одноголосно підтримані. Насамкінець ішлося про збереження культурної спадщини та розвиток туристичної й прикордонної інфраструктури; можливості участі Закарпаття у спільних грантових проектах, створення при облраді «бренч-офісу» програми ENI.

Пообіді на загальних зборах ЄОТС «Тиса» схвалили річний та балансовий звіти об’єднання за 2016-й, презентували Інтегровану територіальну стратегію ЄОТС, подали до схвалення підписання угоди про співпрацю між Угорським центром розвитку та «Тисою» у рамках презентаційного форуму, який відбудеться в Ужгороді 27 травня, тощо, інформує прес-служба облради.

Будьте першим, хто прокоментує цю новину!

Залишити коментар

Вашу електронну пошту не буде опубліковано.


*