ПРИРОДНІ ПАРКИ ГУЦУЛЬЩИНИ

навіть у протистоянні з «дерибанщиками» розвиваються

В Українській частині Карпат крім Карпатського біосферного заповідника створено і успішно функціонують природний заповідник «Горгани» та десять національних природних парків. Ці природоохоронні об’єкти формують ядро Карпатської регіональної екологічної мережі, вносять суттєвий вклад у збереження унікальних природних і культурних цінностей та впроваджують концепцію сталого розвитку в регіоні їх розташування.

Саме про ці актуальні проблеми і йшлося цими днями на засіданнях науково-технічних рад в Карпатському національному природному парку та НПП «Гуцульщина». І дуже приємно, що доповідачі та виступаючі говорили про цікавий досвід роботи, яка проводиться тут з організації охорони природних екосистем, проведення наукових досліджень і особливо в сфері туристично-рекреаційної діяльності.  

У Карпатському парку обговорено і затверджено положення про реабілітаційний центр для диких тварин та про окремі види рекреаційної діяльності на його території. Вирішено питання щодо погодження створення зони відпочинку «Піги» в Татарівському природоохоронному науково-дослідному відділенні, облаштування в селі Татарів системи водопостачання та водовідведення. Взято до уваги інформацію про участь парку в реалізації українсько-німецького проекту «Збереження карпатських пралісів» та українсько-румунського «Без кордонів: мережа природних маршрутів у східних Карпатах» тощо. Дуже важливо, що в обговоренні порушених питань взяли активну участь голови сіл Ворохта, Татарів та заступник голови Яремчанської міської ради, території яких входять до складу цього національного природного парку. А ми зі свого боку, заслухавши ці матеріали та ознайомившись із досвідом приватно-державного партнерства щодо створення туристичної інфраструктури в Яремчанському ПНДВ, побачили, що тут є чому повчитись навіть для найстарішого у Карпатах колективу Карпатського біосферного заповідника.

А засідання науково-технічної ради в одному із наймолодших — національному природному парку «Гуцульщина» (який не так давно відзначив своє десятиріччя) теж показало величезні успіхи його колективу, навіть в умовах тривалого протистояння із «деребанщиками» земель та окремими чиновниками, які, до речі, чомусь проігнорували запрошення щодо участі в засіданні ради. Значною подією на зібранні НТР стала насамперед презентація фундаментальної наукової монографії колективу авторів «Національний природний парк «Гуцульщина». На думку членів НТР, ця праця не може залишити байдужими до проблем парку навіть найзатятіших його противників. Тому рекомендовано вручити її персонально керівникам Івано-Франківської області та Косівщини.

А ще вразила інформація про шість кандидатських ди­сертацій, які готують до захисту науковці цього парку, конструктивна дискусія щодо проблем всихання ялинників, збереження біорізноманіття та старовікових лісів, та робота щодо розвитку рибництва у межах цієї природоохоронної установи.

Спільною для обох парків виявилася проблема затвердження на рівні Мінприроди лімітів на використання природних ресурсів.

Федір ГАМОР,
професор, член науково-технічних рад Карпатського національного природного парку та НПП «Гуцульщина».

Будьте першим, хто прокоментує цю новину!

Залишити коментар

Вашу електронну пошту не буде опубліковано.


*