ПРИРОДНІ РЕСУРСИ ДЛЯ ОБРАНИХ,

або Свій погляд на заблукалих у владі…

Матеріал ветерана Закарпатської прокуратури і правозахисника Василя Кузя «Чому Основний Закон нас не захищає?», опублікований у «Новинах Закарпаття» 12 квітня ц. р., викликав певний резонанс. А йшлося в ньому про проблему користування природними ресурсами, зокрема лісами. З-поміж відгуків відібрали такий, що найбільш відбиває типову ситуацію вирішення звернень громадян до влади. Свій погляд на порушені питання виклав відомий у краї лісогосподарник, кандидат сільськогосподарських наук, заслужений природоохоронець України Микола Бігун. Свого часу він стояв біля витоків створення в області управління лісового та мисливського господарства, був його першим керівником, є автором понад сотні праць на лісову тематику. Далі — його матеріал.

Спочатку не вірилося про подібне у вирішенні нашою владою звернень громадян і зокрема Василя Кузя щодо виділення йому лісової ділянки для тимчасового користування в околиці  його рідного села Верхній Студений, що на Міжгірщині. В підтвердження цього під час уже своєї зустрічі з автором публікації побачив цілий стос паперів, серед яких і абсолютно нікчемні, безграмотні й безглузді листи-відповіді на неодноразові звернення.

Я погоджуюсь із висновком автора матеріалу, що названі ним посадовці зробили унікальний, досі нечуваний в Україні висновок, з якого випливає, що звільнення лісової ділянки від величезної маси відходів і відновлення лісу на зрубах, згарищах, відтворення рослинності може привести… до загрози навколишньому середовищу. Дива… І дуже добре, що Василь Іванович назвав цих осіб поіменно, а це і колишній голова ОДА О.Ледида, його заступник М.Попович — куратор лісової галузі в області, генеральний директор обласного управління лісогосподарських підприємств В.Смолін, директор департаменту екології та природних ресурсів Ю.Шпонтак, начальник юридичного відділу облдержадміністрації В.Свистак. Дуже дивно, що дехто з тих людей ще досі займає посадові  крісла. А тепер уявіть собі, що з подібною заявою до тодішньої влади звернувся б не юрист-фахівець, а простий мешканець краю. Дивує, що опуси-відповіді з головою ОДА погоджував його заступник. Він давав їм дорогу.

Висловлю свою позицію. Надавати громадянам України право тимчасового користування лісовими ділянками — це обов’язок держави, а не — хочу дам, хочу не дам. Тоді в який спосіб були виділені ділянки свого часу Віктору Медведчуку та Нестору Шуфричу?! Відповідно до ст. 13 Конституції України, всі природні ресурси в Україні є об’єктами права власності народу. Лісовим кодексом України громадянам надане право тимчасового користування лісами, і деталізовано порядок їх надання. Що ще треба? Я глибоко переконаний у тому, що в недалекому майбутньому всі ліси мають бути передані громадянам для тимчасового користування. Тільки так може бути подолана безгосподарність. Хто буває у лісі, знає, що повсюдно завали — ані пройти, ані проїхати.
Що означає право тимчасового користування лісовою ділянкою? Той, кому на законних підставах виділено лісову ділянку для тимчасового користування, не наділений правом рубки лісу, тобто не має права зрубати жодного дерева. Користувач зобов’язаний навести на лісовій ділянці порядок, не допустити захворювання лісу, незаконної його порубки. Єдине, що дозволяється, — це влаштовувати тимчасові споруди на ділянці (альтанки, лавиці, облаштувати фізкультурні та гральні об’єкти тощо).

Не розумію посадовців, які причини відмови у виділенні лісової ділянки для тимчасового користування Василеві Кузю знайшли в урочищі Квасовець, де вже роками ніхто не знаходить  гідрологічну пам’ятку природи — мінеральне джерело. Бо нога природоохоронців там не ступала. Такої пам’ятки просто не існує. А якби там дійсно було джерельце квасної води? Законом і це врегульовано. Відповідно до Закону України «Про природно-заповідний фонд України», «пам’ятка природи може використовуватися у природоохоронних, оздоровчих на інших рекреаційних цілях». Цього і хоче Василь Кузьо. А чи знають про дію закону названі вище обласні чиновники? Думаю, що ні. Саме своїми діями вони створюють, як висловився логічно Василь Кузьо, загрозу довкіллю. Із ним не можна не погодитись.

Микола БІГУН,
заслужений природоохоронець України, кандидат сільськогосподарських наук.

Будьте першим, хто прокоментує цю новину!

Залишити коментар

Вашу електронну пошту не буде опубліковано.


*