ПРО ГОЛОКОСТ ЄВРЕЇВ

у неділю згадували в Колочаві

Минулої неділі в Колочаві вдруге відбувся День єврейської культури. До села приїхали понад півсотні євреїв-посланців громадських організацій, щоб пом’янути своїх одноплемінників, що загинули у Другій світовій війні.

— У цьому селі в 1931 році нараховувалося 535 євреїв з 4971 усіх осіб, зафіксованих переписом чехословацького уряду, тобто представником цієї національності був кожний десятий колочавець. Вже через десять з лишком років, у період Голокосту, ця громада була практично повністю знищена. Більшість вивезених євреїв спіткала та ж доля, що й їхніх одноплемінників у всьому Закарпатті — мученицька смерть у концтаборах. Відомо, що після завершення війни до села повернулися всього-на-всього 15 осіб. Вони, зрештою, згодом виїхали звідси.
 
Гості Колочави разом із місцевими жителями побували на цвинтарі, де лежать останки євреїв, похованих до початку Другої світової війни. За минулі кілька років тут встановлено три стели з іменами євреїв, загиблих під час Голокосту. Тепер дійшла черга до четвертої: на ній висічено імена ще 135 представників цього етносу. Загалом на всіх стелах нині висвітлені імена 384 осіб. Із цього села до фашистських катівень потрапили 464 євреї. Доля багатьох із них залишається нез’ясованою. Пошуки їхніх слідів, які загубилися, тривають. 
 
Цього дня звучали слова пам’яті, виголошені лідерами єврейських організацій, сільським головою Колочави Василем Худинцем, народним депутатом України 5 і 6 скликань Станіславом Аржевітіним. Хор виконав пісенну молитву, тужливо звучала скрипка сивоволосого єврея… А у «Старому селі» на гостей чекала ще й театралізована вистава. 
Відтак учасники свята куштували шабатних гусей, приготованих за єврейським рецептом. А голова Всеукраїнської асоціації євреїв, колишній в’язень гетто і нацистських концтаборів Борис Забарко розповів про свою роботу над книгою «Ми хотіли жити». В ній автор зібрав спогади живих свідків того, як у нелюдський спосіб іудеїв позбавляли життя у катівнях часів Другої світової війни.
 
Насамкінець переглянули стрічку «Шабатна гуска з Колочави», створену ужгородським тележурналістом Богданом Барбілом.
 
Євген КУБЕРКА.
Фото Василя ПИЛИПЧИНЦЯ.
Міжгірський район.

Будьте першим, хто прокоментує цю новину!

Залишити коментар

Вашу електронну пошту не буде опубліковано.


*