Про співпрацю Закарпаття з регіоном Верхньої Франконії розповів на Форумі місцевого розвитку Михайло Рівіс

21 – 23 червня у Трускавці, що на Львівщині, відбувся вже третій міжнародний Форум  місцевого розвитку. На нього зібралося понад 400 учасників із України, Польщі, Угорщини, Румунії, включно з представниками місцевого самоврядування, парламентарями, урядовцями, дипломатами. Делегацію від Закарпаття очолив голова облради Михайло Рівіс.

Єврокомісія підтримала проект дослідження Солотвинського солерудника – для підземних робіт створять спеціального робота

Як ми вже повідомляли, йшлося про стратегічний розвиток Карпат, децентралізацію, а родзинкою стала  слайдова презентація ЄОТС «Тиса», яка відбулася в перший день форуму. Звертаючись до учасників зустрічі, М. Рівіс зазначив, що останнім часом європейські інституції здійснюють зусилля для зменшення диспропорцій у розвитку територій ЄС. Для цього дуже ефективно використовується згадане ЄОТС. Він наголосив: «Це перший такий юридичний інструмент Євросоюзу, що надає статус юридичної особи й рамки для співпраці регіонів та ефективного використання підтримки ЄС із метою зміцнення економічної та соціальної згуртованості в Європейському Союзі, сприяння міцнішій інтеграції його територій тощо. Завдяки цим інституційним міжрегіональним утворенням регіональні громади розробляють локальні проекти, котрі можуть фінансуватися навіть безпосередньо з бюджету ЄС. Ми пишаємося, що нам першим в жовтні 2015 року за підтримки Комітету Регіонів ЄС та уряду Угорщини вдалося створити взірцеве ЄОТС. Ми отримали унікальну можливість разом із угорськими партнерами співпрацювати з ЄС у новому форматі заради реалізації конкретних економічних, інвестиційних, екологічних, інфраструктурних та культурно-освітніх проектів, спрямованих на вирішення найболючіших проблем територіальних громад Закарпатської та Саболч-Сатмар-Березької областей».

Михайло Рівіс також повідомив, що серед важливих для нашого краю проектів – будівництво сміттєпереробного заводу, реконструкція доріг, будівництво очисних споруд тощо. Всього Євросоюз готовий виділити на їх фінансування близько 10 млн євро, і очікується, що реалізація стартує до 2020 року.

Далі детально презентувала «Тису» заступник директора цього об’єднання Юдіта Євчак. «Це безпрецедентний випадок, коли область країни, що не входить до ЄС, стала партнером такого проекту, – підкреслила вона. –Загалом у Євросоюзі створено 72 такі об’єднання на території 20 країн. На Закарпатті вже підготували 35 проектних пропозицій у п’яти напрямах. Одна з них – дослідження соляних шахт у смт Солотвино. Відтак Європейська комісія підтримала проект вирішення проблем на території Солотвинського солерудника. Тепер фахівці вивчатимуть, чому утворюються провали й вода затоплює шахти. Для підземних робіт створять спеціального робота, бо люди туди опускатися не можуть».

Також під час форуму представили проект будівництва масштабного гірськолижного комплексу «Свидовець» на території Тячівщини. Як зазначив голова райради Іван Фабрицій, зараз основною галуззю в області є лісопереробна, і цю тенденцію потрібно змінювати: «Тому ми бачимо перспективу в будівництві гірськолижного комплексу. Він розрахований на разове розміщення 22 тисяч туристів, очікується створення 5 тисяч робочих місць. Окрім того, до цього об’єкта планують збудувати нову дорогу до Івано-Франківська».

Співпраця закладає маленькі цеглинки у великій дружбі між народами

Наступного дня Михайло Рівіс виступив у панельній дискусії «Міжмуніципальне українсько-німецьке співробітництво: кращі практики та перспективи». Він розповів про співпрацю Закарпаття з регіоном Верхньої Франконії (ФРН). Зокрема торік разом підготували проектну заявку «Підвищення кваліфікації лікарів, а також психіатрів із Закарпатської області» та подали на конкурс програми «Пакет швидкого запуску – Україна» проекту «Партнерство з містами України» німецького некомерційного товариства «Engagement Global», що діє за фінансової підтримки Федерального міністерства економічної співпраці та розвитку Німеччини. У його рамках у 2017-му відбулося стажування закарпатських медиків, котрі працюють із учасниками АТО, в окружній клініці Байройта. Адже німецькі заклади визнані у світі найпотужнішими за наданням психологічних консультацій, особливо щодо посттравматичного синдрому ветеранів різних війн.

А 28 вересня 2017-го Закарпатська облрада разом із УжНУ організувала потужну міжнародну конференцію для широкого кола фахівців Закарпаття (психологів, психіатрів, сімейних лікарів) «Актуальні питання діагностики, терапії та реабілітації посттравматичних стресових розладів». Відтак німецькі фахівці за результатами проекту розробили методичні рекомендації щодо діагностики, терапії та реабілітації пацієнтів із посттравматичним стресовим розладом, у тому числі військовослужбовців – учасників АТО, які поширені в медзакладах краю відповідного профілю.

Також очільник облради повідомив, що нині ведеться підготовка проекту «Визначення потенціалу для підвищення енергоефективності муніципального водопостачання українського міста Хуст». «500 тисяч євро – це немалі кошти для  України, за них можна зробити багато корисного. Але щоб вони прийшли в нашу державу… Між Франконією і Закарпаттям – понад 1 100 км, і я не можу щоразу їздити до президента й звертати його увагу на бюрократичну тяганину або доводити важливість того чи іншого проекту, який підтримує весь Євросоюз. До прикладу, ми могли би поставити в зоні відводу свердловин сонячні батареї, щоб здешевити надання питної води людям, які проживають у тій місцевості. Це гарна ідея, і всі би пишалися, якби нам вдалося запровадити такий корисний проект. Надалі його можна розвивати в інших містах України», – розповів Михайло Рівіс.

І підсумував: «Маючи гарний досвід співпраці з чеськими регіонами, ми хотіли би запровадити такі ж дружні взаємини з німецькими областями. Є певні домовленості, і я переконаний, що незабаром співпрацюватимуть між собою пожежні дружини, поліцейські служби, кінологи. Це створює багато позитиву й закладає маленькі цеглинки у великій дружбі між народами. Вірю, що таких цеглинок ми будемо ставити багато, аби довести, що Україна – європейська держава, і її бачать у євроспільноті».

Після панельних дискусій відбулася зустріч  Асоціації міст України, органів місцевого самоврядування  з представниками проекту «Пульс» та урочиста церемонія  нагородження відзнаками «Лідер Карпат», інформує прес-служба Закарпатської облради.

Будьте першим, хто прокоментує цю новину!

Залишити коментар

Вашу електронну пошту не буде опубліковано.


*