Процес встановлення тарифів відбувається непрозоро?

Виступаючи на захист інте­ресів мешканців області, депутати облради категорично проти встановлених тарифів на природний газ та електроенергію для населення і вважають, що вони є завищеними.

Чергове звернення підготували закарпатські обранці до Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана щодо перегляду тарифів на газ для населення в сторону їх зменшення та проведення перевірки стосовно законності формування тарифів на комунальні послуги. Текст цього звернення, яке депутати планують прийняти під час пленарного засідання четвертої сесії, оприлюднено на сайті облради.

У документі зокрема йдеться: «Оскільки встановлення нових тарифів жодного разу належним чином не перевірялося спеціалізованими аудиторськими організаціями, не було проведено жодного обговорення експертами в широкій дискусії їх обґрунтованості, ми маємо всі підстави стверджувати, що процес встановлення тарифів відбувався і відбувається непрозоро, без урахування інтересів кожного простого українця.

Окремо хочемо звернути увагу, що згідно зі статтею 13 Конституції України, «земля, її надра, атмосферне повітря, водні та інші природні ресурси, які знаходяться в межах території України, природні ресурси її континентального шельфу, виключної (морської) економічної зони є об’єктами права власності українського народу».

В умовах соціально-економічної ситуації в країні, системного зростання вартості продуктів харчування, товарів, пального, послуг, у тому числі житлово-комунальних, значно посилюється невдоволення населення та підвищується рівень соціальної напруги. Найбільше обурення викликає поширювана інформація, що газ власного видобутку, вартість якого становить близько 70 доларів США, повністю забезпечує потребу населення. Це підтверджують не лише акції протесту громадян, а й суттєве зниження рівня розрахунків населення за спожитий природний газ, що пояснюється низьким рівнем платоспроможності жителів краю, в більшості з яких щомісячна плата за газ в опалювальний період забирає чи не половину, а то й більше, сімейного бюджету.

На переконання депутатського корпусу, відмова від центрального теплопостачання і перехід на автономне, яке відбулося в єдиній області України, є прогресивним кроком на шляху економії та енергозбереження. Необхідно зазначити, що населення області системно скорочує споживання природного газу.

З огляду на вищевикладене, з метою зняття соціальної напруги переконливо просимо дати доручення відповідним органам, зокрема Антимонопольному комітету України, провести перевірку діяльності Національної комісії, що здійснює державне регулювання в сферах енергетики та комунальних послуг, а також ПАТ «Укргазвидобування» та НАК «Нафтогаз України» щодо законності формування тарифів на комунальні послуги», інформує прес-служба облради.

Будьте першим, хто прокоментує цю новину!

Залишити коментар

Вашу електронну пошту не буде опубліковано.


*