ПРОФЕСІЙНІ ДЕГУСТАТОРИ УКРАЇНИ ВИЗНАЧИЛИ НАЙКРАЩИХ. Серед переможців – і закарпатські вина

З 16 по 19 жовтня в Ужгороді на базі коньячного заводу проходила дегустація зразків віт­чизняної виноробної продукції Центральною галузевою дегустаційною комісією корпорації «Укрвинпром» у партнерстві з ТПП України за підтримки ОДА. Серед переможців – три закарпатські підприємства.

До складу дегустаційної комісії залучили спеціалістів галузі та представників органів влади. Всього – близько 40 осіб. 73 зразки своєї продукції надали 13 підприємств, ще 23 від 12-ти вітчизняних виробників закупили в торговельній мережі. Протягом двох днів опрацювали 96 зразків, які подавалися дегустаторам анонімно. Кращих визначали в категоріях – вина тихі та ігристі, коньяки, бренді тощо. У підсумку визначили 33-х переможців. Є серед них і три закарпатські: ОП «Ужгородський коньячний завод» – у 8 номінаціях, «Виноробна компанія ШАТО Чизай» – у 3-х та ТОВ «Котнар-М» – у одній.

Попри те, що чимало зразків комісія визнала неякісними, а деякі виробники побоялися подати продукцію на дегустацію, організатори запевняють: в Україні є вина високої якості, якими можемо конкурувати з іноземцями. Однак, рухаючись у напрямі інтеграції з ЄС та адаптуючи наше законодавство до європейського, держава повинна підтримувати власну виноробну галузь, а не знищувати її непідйомними податками. Не можна збільшувати навантаження на виробника посеред виробничого сезону. Люди виконують укладені контракти, а їх щоразу дивують черговим підвищенням акцизів. «Зрозуміло, що позиція виробників аналогічна позиції споживача – продукція має бути високої якості й мати адекватну ціну, не ґрунтуючись виключно на штучних акцизах, які сприяють наповненню бюджету, – зазначив гендиректор корпорації «Укрвинпром» Володимир Кучеренко, коментуючи урядовий законопроект стосовно підняття ставок акцизного збору на алкогольну та виноробну продукцію. Натомість директор ОП «Ужгородський коньячний завод» Володимир Гісем зауважив: «Кожен гектар посадженого виноградника – це 35 років гарантованих надходжень у бюджет. Це і є українські інвестори. Ми підносимо іноземців, які вкладають, скажімо, 100 тисяч в Україну, натомість забуваємо добрим словом згадати тих, хто горба тягне і на кому тримається економіка. Тому інтеграція в ЄС повинна бути з урахуванням інтересів нашого народу».

Директор ТОВ «Виноробна компанія ШАТО Чизай» Анатолій Полосков наголосив, що згідно з балами, які отримали переможці, українські коньяки є практично еталоном: «Такої якості продукцію важко знайти в Європі й навіть у світі. Тому наші коньяки гідні бути визнаними не тільки в Україні, а й за її межами. Щодо вин, то також видно велике зростання їх якості в Україні, й Закарпаття не пасе задніх».

Учасники конференції зазначили, що європейці обережно ставляться до розвитку української виноробної галузі, оскільки побоюються конкуренції. З цим пов’язана й кампанія з дискредитації іза­бельних сортів винограду, які нарешті відновили у вітчизняному реєстрі. Втім, представники нашої виноробної галузі підтримують євроінтеграційні прагнення уряду в питанні виконання угоди про зону вільної торгівлі між нашою країною і ЄС, у тому числі в частині переходу на нові найменування виноградної продукції після 2026 року. Ці та інші питання порушуватимуться на національному виноробному форумі в Києві 31 жовтня. Там же відбудеться нагородження переможців, яких визначила дегустаційна комісія.

Лариса ЛИПКАНЬ

Будьте першим, хто прокоментує цю новину!

Залишити коментар

Вашу електронну пошту не буде опубліковано.


*