РОМАН ПРО «СЕРДЕЧНУ СТОЛИЦЮ»

презентували в Ужгороді

Чимала група словацьких письменників, публіцистів, журналістів днями «окупувала» Закарпаття. Дивує навіть не кількість, а привід. Усі вони приїхали, щоб підтримати свого товариша – словацького письменника і дипломата, колишнього віце-президента Парламентської асамблеї Європи Йозефа Банаша, який презентував тут роман «Зона натхнення».

Чому Закарпаття? Приводів більш ніж достатньо. Книга побачила світ у місцевому видавництві «Тімпані», директор якого Ярослав Федишин розповів, що це не вперше він співпрацює зі словацькими друзями. Переклав роман великий друг нашого краю – голова Спілки українських письменників Словаччини Іван Яцканин. Сюжет твору сягає і Закарпаття, ба, навіть є його «сердечною столицею».
Роман – це злива емоцій та фактів. Охоплює події від 68-го року — вторгнення радянських військ до тодішньої Чехословаччини – до 2006-го. І приголомшує не тільки фактажем, а тим, що написаний з погляду радянського військового, який «визволяв» Чехословаччину. Книга була відзначена поважною премією у Німеччині.

Факти, шквал почуттів, динамічність – все це треба було висловити українською. Перекладач Іван Яцканин розповів, що йому довелося видобувати чимало архівних матеріалів, аби пояснити собі й читачам всі події у романі. А от редактор видання Дмитро Федака стверджує, що факти у книзі навіть емоційно точні. Як, наприклад, про те, що Віктор Ющенко полюбляв добряче спізнюватися на урочисті зібрання.

Звісно, почалося з офіційних візитів, як от із зустрічі з генеральним консулом Словаччини в Ужгороді Янкою Бур’яновою. Та навіть ці відвідини словацькі гості перетворили у свято. Йшлося про культурні відносини обох країн. Як сказав голова Закарпатської організації Національної спілки письменників України Василь Густі, Закарпаття – сонячне сплетіння Європи, і тому воно дуже чутливе до того, що діється навколо. Натомість начальник обласного управління культури ОДА Юрій Глеба розповів про різні культурні імпрези, які єднають наш край зі Словаччиною.

Звісно, спочатку словаки познайомилися із закарпатськими письменниками. Ну, а презентація на кафедрі словацької філології УжНУ була емоційнішою. Тут гості почувалися вільно у стихії рідної мови – це як рибу кинути у воду. Вони привезли багато власних книжок, туристичної та пізнавальної літератури про свою країну. Розповіли, зокрема, про гумористичний часопис «Коцурково», який взяв назву від однойменної п’єси Яна Халупки, котрий творив у добу словацького класицизму.

Власне, тут, як і впродовж всіє дислокації, відчувалася щира солідарність. Хоч і інші гості – відомі в країні люди, але найбільше уваги перепадало все ж автору «Зони натхнення» Йожефу Баношу. А от поруч з автором були Любош Юрік – письменник, журналіст, політолог, головний редактор журналу “Єврорепорт”, Йозеф Лейкерт – член міжнародного ПЕН-клубу, віце-голова Асоціації письменницьких організацій Словаччини, Мілан Стано – письменник, видавець, академічний художник, Любомир Олах – письменник і підприємець, Іван Сабо – письменник і журналіст, Рудольф Ферко – публіцист і кінооператор, Станіслав Бахледа – публіцист і музичний теоретик, Петер Рашла – письменник, видавець, мандрівник, Міхал Біганич – мер Старої Любовні, колишній генеральний консул Словаччини в Ужгороді. І чи не найбільш емоційним коментатором всього, що відбувається навколо, став Йозеф Міклошко – екс-віце-прем’єр ЧССР, а нині член парламенту Словаччини.
За справді невимушену емоційну презентацію гостям подякувала завкафедрою словацької філології, професор Світлана Пахомова.

Увечері подібна акція відбулася в обласній науковій універсальній бібліотеці ім.Ф.Потушняка. Згадуючи події празької весни, автор розповів про свої враження зсередини. Адже, як згадує Йозеф Міклошко, вони тоді були зовсім юними. Та й серед радянських солдатів панувало сум’яття. Їм легше було б воювати з військами регулярної армії. А де тут ворог, коли навколо діти, звичайні люди? Крім того, всюди можна було наткнутися на написи: «Иван, иди домой!».

Марина БОДНАР.

Будьте першим, хто прокоментує цю новину!

Залишити коментар

Вашу електронну пошту не буде опубліковано.


*