Розпочалася Петрівка. Готуємося до празника верховних апостолів Петра й Павла

Учора, 12 червня, розпочався Петрів піст, який триває до свята першоверховних апостолів Петра й Павла (12 липня).

Петрів піст закінчується завжди 12 липня, у день святкування пам’яті святих апостолів, а розпочинається тоді, коли завершується пасхальне коло богослужінь, тобто через тиждень після Святої Трійці. Традиція дотримання цього посту відома з перших часів християнства. За легендою, колись Петрівки не було, і чоловіки ласували маслом і сметаною щодня, через що «худнув» сімейний бюджет. Тому жінки порадились і запровадили Петрів піст.

Петрівка – піст не дуже строгий, дозволялося вживати рибу, тому що святі апостоли були рибалками. Гуцули вважали добрим знаком, коли свято Петра припадало на середу, – тоді слід було чекати гарного року. Від цієї прикмети виникла приказка: «Не все у середу Петра».

До цього дня білили й ошатно вбирали хати, образи прикрашали свіжими рушниками. До церкви йшли у святковому одязі, дівчата плели вінки з волошок і маків.

Петро й Павло вважалися покровителями скотарів, тому для пастушків обов’язково пекли мандрики з сиру. Основною формою цього печива були пампушки з пшеничного борошна, сиру, яєць, масла. Про їхню назву розповідали легенду. Начебто, коли святі Петро й Павло мандрували світом, їхньою головною їжею були саме мандрики.

Будьте першим, хто прокоментує цю новину!

Залишити коментар

Вашу електронну пошту не буде опубліковано.


*